Adrian Năstase, despre semnarea Protocolului cu Serbia: “Un succes pentru România, un beneficiu pentru românii din Serbia"

Adrian Năstase, fost ministru de externe şi prim-ministru al României, consideră că semnarea Protocolului bilateral România Serbia reprezintă un succes pentru România şi un beneficiu pentru românii din Serbia.

“Semnarea Protocolului privind drepturile minorităţilor reprezintă categoric un aspect pozitiv pentru politica noastră externă, ca atitudine, dar şi în chestiunea concretă în relaţia cu Serbia prin prisma votului care se va da la Bruxelles pentru statutul de candidat la aderarea la UE", a declarat, azi, pentru evz.ro, preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Năstase.

“Într-un fel, părea că sprijinul nostru e indiferent de felul în care acţiona Serbia pe o chestiune sensibilă pentru România. Săptămâna viitoare voi lansa următorul volum din "România după Malta", şi acesta se referă chiar la anul 1992. Acolo se va vedea sprijinul deosebit acordat Serbiei când era într-o situaţie extrem e complicată. Din acest punct de vedere, a fost oarecum deranjat faptul că Serbia a dorit să conteze pe noi indiferent de felul în care acţionează în problema minorităţii româneşti şi ţinând cont că minoritatea sârbă din România a obţinut de la început înclusiv dreptul de reprezentare în parlament Ce e bun pentru Europa în materie de minorităţi trebuie să fie bun şi pentru Serbia", a subliniat Adrian Năstase. Drepturile minorităților rămân importante pentru UE chiar dacă e recesiune economică Fostul şef al diplomaţiei române consideră că a fost justificată “cererea României de a clarifica anumite aspecte"

În opinia sa "această presiune ar fi put fi evitată dacă exista o discuţie mai serioasă şi cu Serbia dar şi în forurile europene". "Noi ne-am bătut şi am făcut concesii pentru a adera la UE, şi acum din interior, avem dreptul de a ne spune părerea asupra chestiunilor care privesc UE", a spus preşedintele CN al PSD.

Adrian Năstase este de părere că, la nivelul UE, poziţia României trebuie înţeleasă deoarce a insistat pentru respectarea unor principii care ţin de "statul de drept şi de viaţa democratică" chiar dacă în această perioadă liderii europeni sunt mai preocupaţi de recesiunea economică sau deficitele bugetare.