UPDATE: Fostul premier Adrian Năstase a oferit un prim punct de vedere după ce în spațiul public au apărut informații cum că ar fi implicat într-un dosar de corupție cu ramificații până în Austria.
Fostul președinte al Partidului Social Democrat a subliniat că toate dosarele Microsoft au fost finalizate. În plus, susține fostul premier, numele Adrian Năstase nu are în niciunul dintre dosarele menționate.
„Toate dosarele Microsoft din Romania au fost finalizate si prejudiciile recuperate. In niciunul din ele, eu nu am fost acuzat de fapte penale. Alte persoane au fost vizate", susține fostul premier.
Știrea inițială: Numele fostului premier Adrian Năstase apare într-un amplu dosar din Viena. Procuratura din capitala Austriei anchetează o cauză în care se presupune că cinci austrieci ar fi fraudat România cu 14 milioane de euro.
Numele lui Adrian Năstase apare într-un dosar uriaș de corupție
Suspecții, patru bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 54 și 63 de ani, ar fi comis o fraudă în urmă cu două decenii. În schema de fraudare au fost implicate mai multe persoane influente din cercul politic. Numele fostului președinte al PSD, Adrian Năstase este menționat în dosarul aflat pe rolul instanței din Viena.
„Procesul acuzațiilor care datează de zeci de ani în urmă va începe în câteva zile. Un proces exploziv care implică corupție și mită începe pe 11 iunie în Wiener Landl. Parchetul din Viena aduce acuzații împotriva a cinci austrieci - patru bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 54 și 63 de ani.
Pentru o presupusă infracțiune petrecută în urmă cu douăzeci de ani și în care se spune că ar fi fost implicate cele mai înalte cercuri politice”, au scris ziarele din Austria, citate de stiripesurse.ro.
Mită de 14 milioane de euro ascunsă printre condițiile contractuale
Jurnaliștii austrieci au titrat că la începutul anilor 2000, echipamentele de hardware utilizate în administrație au folosit sisteme de operare fără licențele adecvat. Motiv pentru care, autoritățile au contactat o firmă din Viena, administrată de suspecții din dosarul aflat acum pe masa judecătorilor din Viena.
Harald Schuster, unul dintre apărători a evidențiat că „faptele au avut loc în urmă cu două decenii. Iar dosarul reprezintă o povară uriașă pentru toți cei implicați”. În rechizitoriul procurorilor este menționat faptul că la 14 aprilie 2014, România a cumpărat licențe de software în valoare de 50 de milioane de euro.
Adrian Năstase ar fi primit la rândul lui o parte din mită
În același rechizitoriu, citat de jurnaliștii din Austria, politicienii români implicați în lanțul decizional ar fi „solicitat” diferite comisioane. Printre numele menționat în presă apare și Adrian Năstase. La mijloc ar fi vorba de o mită de 14 milioane de euro ascunsă printre condițiile contractuale. Ulterior, milioanele de euro au fost livrate cu ajutorul unor companii fictive.