Adrian Inimăroiu mai visează la un mandat

Pentru a-şi atrage electoratul, primarul promite că va „repara“ sectorul 4 în doar cinci luni.

Pe sfârşit de mandat, primarul sectorului 4, Adrian Inimăroiu, spune că s-a hotărât să apese „butonul turbo“ pentru începerea lucrărilor în sector. El speră că va recâştiga simpatia electoratului şi va mai prinde încă patru ani la primărie.

Edilul a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, broşura Proiectului Urbanistic Integrat, care a fost împărţită în tot sectorul.

„Au fost tipărite 10.000 de broşuri şi, dacă va fi nevoie, voi suplimenta numărul acestora. Totul a costat 15.500 de lei, sumă alocată din contul meu. Am un salariu care îmi poate permite să fac astfel de plăţi“, a spus primarul. Broşura are 160 de pagini şi prezintă lucrările pe care administraţia locală urmează să le înceapă în următoarele zile pentru amenajarea a 470 de alei şi străzi, 22.000 de locuri noi de parcare, 250 de spaţii urbanistice şi locuri de recreere şi 121 de locuri de joacă în suprafaţă de 140.000 de mp. „Apăs butonul turbo“

Inimăroiu a explicat că proiectul cuprinde 1.350 de lucrări cu termene de finalizare între 4 şi 6 luni: „Eu doar apăs butonul de start, de fapt, dacă vreţi, apăs butonul turbo“.

El s-a mai lăudat că o parte dintre lucrări au început deja pe străzile Împărat Traian, Crişul Alb, Târgul Frumos, Anton Bacalbaş a, Alunişului.

INTERVIU

„Până la linia de finiş mai am o turnantă“

„Evenimentul zilei“: Mai sunt câteva luni până la alegerile locale şi veniţi cu un proiect prin care vreţi să realizaţi în cinci luni ce n-aţi făcut în trei ani şi jumătate. Locuitorii sectorului 4 cred că vreţi să îngrăşaţi porcul în ajun. Adrian Inimăroiu: În momentul în care cineva vine şi spune că o să fac să curgă şi lapte, şi miere, prima reacţie a omului o să fie: „Domnule, nu cred“, mai ales că îi spui că faci într-un timp scurt. Eu nu pot să-l condamn pe cel care nu crede că eu voi face toate lucrurile astea până la 1 mai. Este firesc.

De ce credeţi că bucureşteanul din sectorul 4 e nemulţumit de activitatea dumneavoastră? În 2004, când am venit la sector, ceea ce m-a impresionat foarte tare au fost oamenii aceea de la periferia Bucureştiului care nu aveau apă şi canalizare. În campania electorală de atunci era un slogan prin care se spunea că vom începe reconstruirea Bucureş- tiului de la periferie spre centru. Am aplicat chestia asta. Dacă eu am avut 4 miliarde de lei şi am avut de ales între a pune flori, care ţin două-trei luni şi două ronduri, şi a băga apă şi canalizare pe o stradă, eu am ales ultima variantă.

Dar de unde paralela cu florile? Păi, de unde aduci voturi? Asta e realitatea. Vezi nişte verdeaţă, nişte flori şi nişte spaţii amenajate la colţul blocului şi ajungi la 70% popularitate.

„Să nu oprim cronometrul!“

În caricaturile din broşură apăreţi mai tot timpul supraveghind lucrările. Mulţi dintre bucureştenii din sectorul 4 susţin că nu v-au mai văzut pe teren din 2004, de la alegeri. Este un lucru real.

Şi care e motivul pentru care nu aţi coborât să vorbiţi cu cei care v-au dat un vot de încredere? Ca să faci un proiect ce se întinde pe 32 de km pătraţi şi de care vor beneficia aproximativ 300.000 de oameni nu este o glumă. Planul urbanistic l-am făcut, l-am licitat, am semnat contractele şi i-am dat drumul. Asta a presupus o muncă de aproape doi ani. Lucrez uneori chiar şi 14 ore pe zi.

De aceea aţi rărit relaţiile cu exteriorul? Da, aceasta ar fi. Un primar trebuie să fie un manager bun. Nu ştiu dacă trebuie să fie în canal sau să scoată apă din nu ştiu ce curte când se inundă. Treaba lui este să vadă unde şi de ce s-a inundat şi să găsească soluţii. Restul e demagogie. N-am alergat niciodată după imagine şi nici măcar nu am prezentat ceea ce am făcut.

Politica prin care aţi manageriat relaţia cu electoratul nu vă avantajează. Este corect ceea ce spuneţi. De aceea spun: hai să nu oprim cronometrul acuma. Există o linie de start când se apasă pe buton şi încă una de finiş când se apasă din nou butonul. Până la linia de finiş mai am o turnantă. Am intrat pe linie dreaptă. Voi juca până la capăt, şi părerea mea personală este că voi câştiga.

Înarmare pentru o nouă candidatură

Veţi mai candida la postul de primar? Cu siguranţă. Şi fac acest lucru datorită faptului că eu sunt convins că acest proiect unic va schimba părerea cetăţenilor. De fapt, nu vreau să o schimbe. Am făcut un studiu sociologic şi lucrurile stau în felul următor. Am o cotă de notorietate foarte mare, aproape 96%. Ca şi încredere şi intenţie de vot sunt undeva în jurul la 30%, ceea ce nu este mulţumitor pentru mine şi nici lăudabil. În schimb, există un procent foarte mare de 45%-47% care spun că nu pot vorbi de Inimăroiu nici de bine, nici de rău, pentru că pur şi simplu nu ştiu ce a făcut. Asta a ieşit din studiu. Din acest 47% am ce să iau, oameni care sunt neutri. Ei vor avea ocazia să vadă ce am făcut şi sper să ajung exact ca şi în anul 2004 la un procent de aproximativ 60%.

Rămâneţi alături de PNL, aveţi susţinerea necesară? Nu am de gând să fac vreo modificare. În momentul de faţă am un procent triplu faţă de PNL. Nu am de gând să schimb partidul. Am înţeles că vă curtează un anumit partid. Sunt mai multe partide, dar în niciun caz nu fac vreo modificare.

De la întuneric la lumină

În 2004, în campania electorală aţi spus că vreţi să scoateţi sectorul la lumină în cel mai scurt timp. Au trecut trei ani şi jumătate. A ieşit de la întuneric? Am băgat o mulţime de bani. Comparaţi numărul de străzi pe care le-am reabilitat, veţi vedea că e acelaşi număr de străzi ca în sectoarele 2 şi 3. Nu am băgat bani în imagine, asta a fost greşeala mea.

Dar am apăsat butonul turbo acum, pentru că am posibilitatea. Dar butonul acesta turbo nu putea fi apăsat mai devreme? Ce rost are să aglomeraţi 1.350 de proiecte în 5 luni, când le puteaţi face fără stres în doi ani? Nu putea fi apăsat mai devreme. Pe 25 ianuarie anul trecut, am venit cu pachetele de lucrări pe care le-am băgat în proceduri. Datorită modificării Legii achiziţiilor publice, eu nu am mai putut folosi linia de finanţare de la BCR. Nimeni nu a putut anticipa faptul că fosta lege a achiziţiilor se abrogă şi apare Legea nr. 34. Eu am fost obligat să reiau toate procedurile de finanţare. Să fiu cinstit, şi eu aş fi vrut să pot să o fac mai repede. Dar, până pe 1 mai, 80% dintre proiecte vor fi finalizate.

Dar alte sectoare cum pot face investiţii? Acolo de ce nu sunt încetinite lucrările? Şi eu am făcut canalizări şi alte reabilitări, la fel ca şi alţii. Dacă ar fi fost o atmosferă mai lucrativă în consiliu şi s-ar fi lăsat luptele politice spre ultima perioadă a mandatului, poate că lucrurile ar fi mers mai bine.

Începe treaba în sector

Dacă ajungem pe 1 mai şi nu v-aţi ţinut de promisiune, renunţaţi să mai candidaţi? Răspunsul e foarte simplu. Varianta de a nu realiza până la 1 mai ceea ce mi-am propus nu există. Punct.

De ce credeţi că bucureştenii din sectorul 4 ar mai fi interesaţi să vă aleagă de primar? Pentru că, după ce aceste proiecte din planul urbanistic integrat vor fi implementate în sector, orice om va judeca singur. „Domnule, l-am apreciat, nu l-am apreciat, nu are importanţă, a făcut lângă mine un loc de joacă de recreere, mi-a asfaltat aleea, merită să îi acord încrederea.“ Aceste 1.350 de lucrări se fac pentru sector.

Şi butonul l-aţi apăsat azi sau aţi dat un click acum ceva timp în urmă? El este apăsat de azi. Vremea a permis. Eu voi semna deblocarea tuturor lucrărilor.