Prezentatorul de la Prima TV a petrecut două săptămâni în Provence şi pe Coasta de Azur, înainte de a reveni cu forţe proaspete la pupitrul ştirilor Focus.
E o reală plăcere să conduci pe autostrăzile din Franţa! Aşa că, din inima Alsaciei (şi a Europei în egală măsură), Strasbourg, am închiriat o maşină şi, alături de câţiva prieteni francezi, am pornit să cucerim Provence-ul, în drum spre Riviera. Fireşte, n-am mai prins lavanda în floare, dar am descoperit rafinamentul bucătăriei provensale şi parfumul aristocraţiei franceze în pitorescul Aix-en- Provence.
Vă sfătuiesc să nu rataţi târgul de weekend al meşteşugarilor, unde veţi descoperi câte lucruri minunate se pot face din lavandă. De la parfum la miere de lavandă... În drum spre Saint Tropez, luaţi-vă un răgaz de o zi în Eze, poate cel mai frumos „sat cocoţat“, de unde, peste mare, poţi vedea chiar şi Corsica. Înainte de Cannes, mai faceţi un stop în Grasse, capitala parfumurilor şi a pajiştilor înflorite.
Coasta de Azur, tărâm de rai
Cu plaje întinse, scăldate de apele limpezi ale Mediteranei şi aşezate la poalele munţilor înalţi, Riviera Franceză îşi merită pe deplin numele de Coasta de Azur. Între Menton şi Nisa, Alpii maritimi parcă se prăbuşesc în Mediterana. Nu e de mirare că aceia care au descoperit primii pitorescul acestor locuri s-au chemat pe rând Matisse, Renoir, Monet, Gide, Hemingway sau Mann.
Saint Tropez e ca o bijuterie de la început de secol. Staţiunea consacrată de Brigitte Bardot şi celebrul jandarm Louis de Funès e mai ceva ca în filme. Are şarm, e şic, dar, din păcate, prea turistică. În august e ca un magnet pentru turişti. Prinţii petrolului, la promenadă
Te îndrepţi spre Cannes într-un peisaj feeric, mărginit de apele limpezi ale Mediteranei şi versanţii abrupţi ai Alpilor. Admiri lung şi tăcut Palatul Festivalurilor şi Aleea Starurilor, care se continuă cu celebrul Boulevard de la Croisette, vasele cu pânze şi iahturile moderne din portul vechi al oraşului, cazinoul Palm Beach.
Seara, faleza devine un loc de promenadă pentru prinţii petrolului care îşi etalează fără jenă opulenţa. Vezi Ferarri şi Maseratti precum Loganurile prin Bucureşti.
Monaco, metropola luxului
Nisa este nu doar renumita staţiune, ci şi o adevărată metropolă. Ar trebui ca după cel mai fotografiat loc de pe Coasta de Azur, Promenade des Anglais, să vizitaţi cel puţin vechiul oraş. Dacă aveţi timp, nu ocoliţi totuşi Villefranche-sur-Mer ori Saint-Raphael.
Ne-am luat o zi doar pentru principatul Monaco, cel mai bogat oraş-stat din lume. Atâta lux pe metru pătrat nu vezi nicăieri în altă parte! Admiraţi Palatul Princiar, Catedrala şi Monumentul ridicat în memoria prinţesei Grace, vestitul circuit Grand Prix şi Cazinoul din Monte Carlo.
CAZARE Nopţi la „Negresco“
> Un „must“ reprezintă să stai în zona Hotelului Carlton din Cannes şi să te bronzezi pe una dintre plajele private. Dacă eşti norocos, te poţi întâlni aici şi cu Angelina Jolie. > În Nisa, face toţi banii o seară la faimosul Hotel Negresco. Clădirea în stil tipic Belle Epoque a fost iniţial proprietate a unui român.
RESTAURANT „Tarte aux fruits“ > Gastronomie fină şi vinuri vestite ca în sudul Franţei nu găseşti niciunde. > „Le Midi“ oferă gurmanzilor mâncăruri insolite, picante şi delicioase. > În toate localităţile costiere se fac salate de fructe de mare şi crustacee, antreuri multe şi variate. > Vă recomand un vin roşu de Bordeaux (recolta 2001) şi o „tarte aux fruits“. SFATURI Faceţi rezervare din timp
> Încercaţi ca înainte de a pleca în vacanţă să rezervaţi toate hotelurile pe internet. > La faţa locului, cazarea poate fi mai scumpă şi cu 30%. Neapărat să aveţi un GPS la maşină. În rest, vă alegeţi singuri perioada de sejur. Din mai şi până în octombrie, Coasta de Azur este o destinaţie de neegalat!