Adoptată la naştere, prima dată în ţară

Michael Ann Orenstein are 18 ani şi trăieşte în Arizona, SUA.

Este o tânără înăltuţă, blondă şi vorbeşte engleză cu puternic accent american. S-a născut în România şi a fost adoptată la câteva luni de la naştere, imediat după Revoluţie. Michael Ann a făcut, în ultimele două săptămâni, cunoştinţă cu ţara în care s-a născut şi în care i-ar plăcea să trăiască, la un moment dat. „Dacă aş fi rămas în ţară, probabil că aş fi fost tot prin centrele de plasament“, crede însă tânăra.

Ea a venit în Argeş împreună cu un grup de elevi de liceu din Scoţia, liceu la care a învăţat şi ea înainte de a se muta în America, pentru a fi parte a unui proiect ecologic pe Valea Argeşului. „Am profitat de proiectul acesta ca să îmi văd şi eu locurile în care m-am născut“, mărturiseşte Michael Ann. „Alta este situaţia aici, numai că cei care lucrează cu copiii aflaţi în dificultate, bolnavi sau fără familie, ar trebui plătiţi mai bine“, crede Tom Wright, unul dintre membrii grupului din care face parte şi adolescenta. O familie obişnuită, în locul orfelinatului

Spune că acum are „o viaţă bună, normală“, dar că normalitatea din Arizona nu e deloc aceeaşi cu cea pe care a găsit-o aici. „Sunt multe locuri frumoase, cred că aş putea trăi aici“, repetă tânăra, parcă să se convingă pe ea însăşi.

Ea a făcut un tur prin câteva oraşe, încercând să descopere locurile din care se trage. „Implicarea în astfel de proiecte sociale, pentru copiii aflaţi în dificultate, mă face să cred că pot să dau ceva înapoi din ce am primit eu“, explică tânăra. Reticentă să-şi dezvăluie trecutul

Despre familia ei din America nu vorbeşte prea mult, iar când vorbeşte, o face în engleză. „E familia mea, una obişnuită. Eram un bebeluş când am fost adoptată, dar simt că România este aproape de mine“, spune Michael Ann. Adopţia i-a schimbat viitorul, e convinsă fata, şi crede că educaţia primită îi foloseşte la înţelegerea problemelor pe care le au copiii. „Mă bucur tare mult că am ajuns în România, cultura este una diferită de a noastră, dar e frumos. Îmi place“, rezumă tânăra cele două săptămâni petrecute în ţara în care a văzut lumina zilei.

Tânăra nu doreşte însă să îşi dezgroape trecutul şi nu vrea să se insiste mai mult pe procesul prin care ea a fost adoptată. Nu îşi cunoaşte părinţii naturali şi spune că nu este venită în România pentru a-i găsi şi a-i cunoaşte.   "Dacă aş fi rămas în ţară, probabil că aş fi fost tot prin centrele de plasament. (...) Am profitat de proiectul acesta ca să îmi văd şi eu locurile în care m-am născut." - Michael Ann Ornstein, româncă adoptată PROIECT La curăţenie, pe Transfăgărăşan Michael Ann Orenstein, împreună cu alţi 11 tineri din Scoţia, elevi ai Gordonstoun Schools Limited Scotland, şi copii din centrele de plasament din Argeş au demarat ieri un proiect ecologic pe Valea Argeşului. Tinerii şi-au propus să adune gunoaiele de pe Transfăgărăşan şi să le transporte la groapa de gunoi din Curtea de Argeş cu ajutorul autorităţilor locale. Scoţienii au mai participat la astfel de proiecte în Africa şi în America de Sud.