Adoptarea Euro pune la adăpost economia românească

Adoptarea monedei europene de către România în 2014 este realizabilă pentru că şi condiţiile de intrare în uniunea monetară s-au mai relaxat, a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA).

Acesta spune că deprecierea accentuată a leului din ultima perioadă este un argument în plus pentru adoptarea euro. Specialiştii spun că economia românească ar fi pusă la adăpost prin adoptarea euro şi înlăturarea variaţiilor de curs valutar. Voinea a mai spus că trecerea la euro nu va implica costuri ridicate în rândul populaţiei. “Economia e în cea mai mare parte euroizată. Multe din salarii sunt negociate în euro iar cele mai multe credite sunt contractate tot în euro ”, a mai spus reprezentantul GEA.

Adoptarea euro scade dobânzile

Mai mult, acesta spune că o dată cu adoptarea euro, vom asista la o scădere semnificativă a dobânzii, apropiată de cele practicate de băncile europene.

Banca Centrală Europeană a redus ieri dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 2%, cel mai scăzut nivel de la introducerea monedei unice.

Totodată, potrivit lui Voinea, pregătirea în vederea adoptării monedei europene pune presiune pe reducerea cheltuielilor publice, lucru pe care l-a menţionat azi şi preşedintele Traian Băsescu în discursul său privind măsurile anticriză.

În acelaşi sens, reprezentantul Grupului pentru Economie Aplicată a mai spus că producţia industrială a României trebuie armonizată cu cea europeană.

Pentru a rezista pe piaţa europeană, şi exportatorii trebuie să îşi adapteze oferta la cerere, după adoptarea euro.

Împrumut, pentru accesarea fondurilor europene

În ceea ce priveşte măsura anticriză propusă de Traian Băsescu , care prevede folosirea  banilor europeni ca o sursă ce trebuie utilizată pe timp de criză, Voinea spune că pe lângă fondurile structurale, România trebuie să aibă bani necesari pentru cofinanţare.

Directorul GEA spune că banii europeni pot fi absorbiţi doar cu ajutorul unui alt împrumut de la instituţiile europene. “Pentru 2009, România are nevoie de trei miliarde de euro, bani pentru cofinanţare. Există mecanisme de împrumut la nivelul Uniunii Europene unde dobânda se poate negocia “, a mai spus Voinea.

Bugetul de stat, întârziat de alegeri

În ceea ce priveşte lipsa unui buget de stat pentru 2009, până în acest moment, analistul economic, Ilie Şerbănescu, spune că de vină este data alegerilor care trebuiau programate în septembrie şi nu la sfârşit de an, astfel încât  bugetul să aibă o formă finală până la sfârşitul anului.

Până la adoptarea bugetul de stat pe 2009, veniturile şi cheltuielile de stat sunt făcute după Legea Bugetului pe 2008.