Adolescentele sunt cel mai uşor de băgat în pat. Fac sex de la prima întâlnire

13% dintre adolescenţi fac dragoste de la prima întâlnire, iar ce mai mulţi nici nu au habar la ce boli se expun

Mai mult de jumătate dintre liceeni sunt activi sexual. Îngrijorător este că 13 % dintre ei au ajuns în aşternut de la prima întâlnire, iar alţi 2 din 10 au mai aşteptat doar câteva zile până să devină intimi. Cu toate acestea, în materie de protecţie, principala lor preocupare este să nu aibă o sarcină nedorită şi nu să evite bolilor venerice. Un studiu prezentat de fundaţia "Tineri pentru Tineri" şi realizat în rândurile elevilor din liceele româneşti arată că 62% dintre aceştia şi-au început deja viaţa sexuală, dar nu au habar ce însemnă responsabilitatea. Dovadă stă şi faptul că 16% dintre ei nu au folosit niciodată prezervativul, cea mai sigură formă de protecţie împotriva bolilor venerice. "Tinerii sunt insuficient informaţi despre infecţiile cu transmitere sexuală. Aproape 2 din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală, dacă nu prezintă niciun simptom vizibil" spun reprezentanţii fundaţiei.

Cifrele arată că şi cei mai precauţi pot fi influenţaţi de partenerii lor, la fel de începători în ale sexului. Astfel, 6 din 10 tineri au vrut să folosească protecţie la contactul sexual, dar 20% dintre ei au fost convinşi de parteneri să renunţe la prezervativ.

Sexul din prima, doar aventură

Tinerele ar trebui însă să fie atente. Dacă îşi doresc o relaţie stabilă, ar trebui să amâne sexul până când ajung să îşi cunoască mai bine iubitul.

"În cazul în care îşi doresc o relaţie de lungă durată, atunci ar fi bine să amâne sexul, până în momentul când ambii parteneri sunt pregătiţi afectiv, când relaţia prinde contur, având repere solide de formare. Dacă începi cu relaţia sexuală, încă înainte să cunoşti numele complet al partenerului, sau să ştii despre celalat măcar lucrurile de bază, răstorni ordinea firească a lucrurilor ", explică pshiologul Keren Rosner.

Acelaşi studiu arată că adolescenţii nu se feresc de aventurile de-o noapte. 2 din 10 au admis că au avut cel puţin o relaţie ocazională în ultimele 12 luni. În plus, cei mai mulţi dintre ei doresc să experimeneteze, statisticile arătând că 16% dintre adolescenţi au avut mai mult de doi parteneri doar în ultimele trei luni.

Fundaţia "Tineri pentru Tineri", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei a încercat să îi înveţe pe adolescenţi despre ce înseamnă să ai o viaţă sexuală sănătoasă. Programul "Educaţie pentu Viaţa de familie" s-a desfăşutat în liceele din 15 judeţe unde peste 5.000 de tineri au învăţat câte ceva despre sex, fielitate în cuplu şi metode de cotracepţie.