Admiterea la liceu: sunt locuri pentru toţi

Părinţii sunt instruiţi cum să completeze formularele la admitere.

Orice absolvent de şcoală generală din ţară are şansa să prindă un loc la liceu, fie că acesta este cu profil tehnic, vocaţional sau teoretic. Important este să-şi dorească asta şi să completeze pe fişele de înscriere opţiunile cele mai potrivite cu rezultatele sale şcolare.

Mai exact, mediile de absolvire şi cele de la evaluarea naţională stabilesc ierarhia la admiterea la liceu, care, şi în acest an, se desfăşoară computerizat. De aceea, regula cea mai importantă pe care o află copiii şi părinţii atunci când sunt instruiţi cum să completeze formularele de înscriere este să opteze pentru cât mai multe licee, astfel ca elevul să aibă mai multe şanse să obţină un loc într-o instituţie de învăţământ.

Ţi-au pregătit un loc la ei la liceu

Singura problemă care ar putea să le tulbure bucuria viitorilor liceeni este să nu aibă o medie suficient de mare pentru a intra la liceul pe care l-au visat. Dar un loc în liceu le este clar rezervat.

"Anul trecut, niciun copil nu a rămas în afara sistemului, chiar dacă asta s-a întâmplat în a doua sesiune. Părinţii şi copiii trebuie să ştie că există locuri pentru toată lumea, trebuie doar să completeze corect formularele de înscriere, să meargă la şcoală, să fie la curent cu toate informaţiile şi, eventual, să fie atenţi şi să corecteze datele când sunt in troduse în calculator. Până acum, sistemul nu a dat greş", oferă asigurări Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Pentru anul şcolar viitor există, doar în Capitală, peste 16.000 de locuri în licee, dintre care 40% sunt de profil tehnic sau vocaţional. Anul acesta a crescut numărul de clase a IX-a în liceele bucureştene, ţinând cont de faptul că a fost o uşoară creştere demografică în rândul tinerilor de 14-15 ani care candidează pentru un loc în licee.

"Avem 620 de clase de elevi în acest an, în comparaţie cu anul trecut când am avut doar 523 de clase. Ne-am adaptat, de altfel, cerinţelor de dezvoltare profesională a elevilor, dar a fost şi un plus de natalitate, sunt cu o sută de clase mai mult", a mai spus Marian Banu.

Actele necesare

În această perioadă, părinţii trebuie să înceapă să facă vizite la şcoală pentru a fi instruiţi de diriginţii copiilor lor cum să completeze formularele de înscriere. Asta pentru că se presupune că în toate şcolile din ţară au fost deja distribuite broşurile pentru informarea acestora.

În plus, inspectoratele şcolare din ţară ar trebui să realizeze şi un târg al ofertelor. În Capitală, acesta se desfăşoară la Palatul Copiilor între 12 şi 15 mai.

După ce elevii completează formularele de înscriere cu toate opţiunile pe care le au, urmează perioada în care trebuie să aştepte până ce calculatorul îşi face treaba, adică îi repartizează pe toţi candidaţii în funcţie de media de admitere (media aritmetică între media anilor de studiu şi media evaluării naţionale - n.r.) şi de numărul de locuri disponibile la fiecare liceu.

După ce sunt declaraţi admişi, tinerii trebuie să se prezinte la liceul unde au fost repartizaţi cu un dosar care să cuprindă cererea de înscriere, cartea de identitate dacă au împlinit 14 ani şi o copie legalizată după certificatul de naştere, adeverinţă cu notele şi media generală de la evaluarea naţională, foaia matricolă pentru clasele V-VIII şi o adeverinţă medicală.

Şi, ca să se poată orienta mai bine cu privire la şansele pe care le au să intre la un liceu sau la altul, elevii pot consulta pe site-ul admitereliceu.ro ultimele medii de admitere din anii trecuţi.

TOATE-S VECHI LA ADMITERE

"Anul trecut, niciun copil nu a rămas în afara sistemului. Părinţii trebuie să ştie că există locuri pentru toată lumea, trebuie doar să completeze corect formularele, să meargă la şcoală şi să fie la curent cu toate informaţiile. Până acum sistemul nu a dat greş."

"Avem 620 de clase de elevi în acest an, în comparaţie cu anul trecut, când am avut doar 523 de clase. Ne-am adaptat, de altfel, şi cerinţelor de dezvoltare profesională a elevilor, dar a fost şi un plus de natalitate, sunt cu o sută de clase mai mult."

"În acest an, procedura de admitere în învăţământul liceal nu aduce schimbări, mergem pe continuitate. Ordinul de ministru cu privire la organizarea examenului a fost dat în toamna anului trecut, prin urmare nu este nicio surpriză, totul este ştiut." MARIAN BANU, purtător de cuvânt, Inspectoratul Şcolar Bucureşti

PROGRAM

Calendarul trecerii de la elev la licean

  • 9 mai - 3 iunie - instruirea părinţilor şi elevilor cu privire la procedura de înscriere
  • 29 iunie - ierarhizarea absolvenţilor în ordinea mediilor
  • 29 iunie - 5 iulie - completarea fişelor de înscriere cu opţiunile fiecărui candidat
  • 30 iunie - 6 iulie - introducerea datelor cu opţiunile elevilor în baza de date computerizată
  • 30 iunie - 7 iulie - verificarea datelor din baza de date de către părinţi şi elevi şi corectarea greşelilor
  • 9 iulie - transmiterea bazelor de date către Centrul Naţional de Admitere
  • 13 iulie - afişarea, în fiecare unitate, a listelor absolvenţilor repartizaţi, proveniţi de la şcolile respective

AMENINŢAREA MINISTRULUI FUNERIU

Singurul lucru care se schimbă la Bac este că nu se va mai copia

Nu exerciţiile la matematică, nici problemele de la biologie sau informatică, nici măcar eseul la proba la română nu reprezintă "cuiul" examenului de Bacalaureat din acest an.

Problema despre care s-ar şuşoti în cancelarii şi pe holuri ar fi că, în acest an, elevii nu vor mai putea strânge bani "de protocol" ca să-i îndulcească pe profesorii supraveghetori, şi nici nu vor îndupleca vreun membru al comisiei cu vreun cadou. Cel puţin aşa promite ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

Se va sta cu ochii pe profesori la fel cum s-a stat pe vameşi

"La Bacalaureat nu se va mai copia. Ce aţi văzut în vămi se va întâmpla şi în Educaţie", a ameninţat Funeriu săptămâna trecută, când se afla într-o vizită la Cluj.

Ca să asigure corectitudinea desfăşurării examenului, părinţii şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale de profil pot fi observatori ai Bacalaureatului. Aceştia vor putea să urmărează tot procesul de testare a elevilor, fără să aibă acces la subiecte şi fără să discute cu candidaţii. Însoţiţi de un membru al comisiei, aceştia vor putea să supravegheze şi desfăşurarea, şi corectarea lucrărilor, ca să se asigure că nu vor exista fraude.

În rest, cu excepţia datelor la care se vor desfăşura probele practice, liceenii nu vor avea nicio surpriză. Dacă anul trecut aceştia au început Bac-ul încă din ianuarie, cu proba de competenţe în limba română, anul acesta se vor înscrise la startul examenului de maturitate cu aceeaşi probă, dar pe 6 iunie.

Între 13 şi 17 iunie, le vor fi testate competenţele digitale, în timp ce între 20 şi 23 iunie vor fi notaţi pentru competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Elevii care deţin un certificat de competenţe într-o limbă străină pot să sară peste această probă, prin echivalare.

Probele scrise debutează pe 27 iunie, cu limba şi literatura română, urmată de cea a profilului, pe 29 a aceleiaşi luni. După ce vor susţine, pe 1 iulie, proba la alegerea a specializării, elevii vor termina cu emoţiile examenul de maturitate pe 3 iulie, când vor afla rezultatele. Abia începând cu 2012-2013 vor interveni schimbări în desfăşurarea probelor de Bac, care vor fi bazate pe interdisciplinaritate.

"La examenul de Bacalaureat nu se va mai copia. Ce aţi văzut în vămi se va întâmpla şi în Educaţie." DANIEL FUNERIU, ministrul educaţiei