ADMITERE LA LICEU. Situaţia pe JUDEŢE a repartizării absolvenţilor de clasa a VIII-a ADMITEREA LICEU.

ADMITERE 2014. Vineri, absolvenții de gimnaziu au început să completeze opțiunile în baza cărora vor fi înscriși la licee. Aceștia vor afla unde au fost repartizați, pe 16 iulie. Ministerul Educaţiei Naţionale a finalizat prima etapă a repartizării computerizate în unităţile de învăţământ liceal a elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a, rezultatele fiind publicate în continuare pentru fiecare judeţ din ţară.

Absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut EVALUAREA NAȚIONALĂ 2014  pot afla de pe EDU.RO la ce liceu au fost repartizaţi.

După ce vor afla la ce liceu vor merge în următorii patru ani, elevii îşi pot depune dosarele de înscriere în perioada 17-25 iulie. A doua etapă a admiterii la liceu 2014 începe pe 17 iulie.

Jutețul Covasna:  131 de locuri au rămas neocupate

Cea mai mică medie de admitere din judeţul Covasna, 3,56, s-a înregistrat la specializarea Mecanică a Liceului Tehnologic "Apor Peter” din Târgu Secuiesc, în timp ce cea mai mare medie a fost de 9,21, la specializarea Matematică-Informatică a Liceului Teoretic "Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe. Potrivit site-ului edu.ro, 961 de absolvenţi de clasa a VIII-a din totalul de 997 înscrişi la admitere au fost repartizaţi în judeţul Covasna, conform uneia dintre opţiunile exprimate, transmite Mediafax.

De asemenea, au fost repartizaţi la unităţi din judeţul Covasna 19 de elevi care provin din alte judeţe, majoritatea fiind din judeţul Braşov. În judeţul Covasna, 72,01 la sută dintre absolvenţii de clasa a 8-a au obţinut medii de peste 5.00 la evaluarea naţională.

Cea mai mică medie cu care s-a intrat în judeţul Covasna, 3,56, s-a înregistrat la specializarea mecanică a Liceului Tehnologic "Apor Peter" din municipiul Târgu Secuiesc. La polul opus, la specializarea Matematică-Informatică a Liceului Teoretic "Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe ultima medie de admitere a fost 9,21.

Județul Vrancea: 434 de locuri neocupate

Media minimă de intrare la Colegiul "Unirea" din Focşani, cea mai solicitată unitate de învăţământ din judeţul Vrancea, a fost 9,27, în timp ce la Colegiul Tehnic "Ion Micu" s-a intrat şi cu media 2,33, transmite Mediafax. Potrivit edu.ro, un absolvent de gimnaziu din Vrancea a devenit licean cu media 2.33, urmând să studieze la Colegiul Tehnic "Ion Micu", profilul Electronică Automatizări, alţi 11 elevi cu medii sub 3.00 fiind admişi la licee din Vrancea precum Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" sau Colegiul Tehnic Auto din Focşani.

În Vrancea, Colegiul Unirea rămâne cea mai solicitată unitate de învăţământ din judeţ, unitatea având din toamnă trei liceeni de nota 10, la profilul Matematică - Informatică, unde s-a intrat cu minim 9,27. Tot la acelaşi liceu, ultima medie cu care s-a intrat la Filologie şi la Ştiinţe Sociale a fost 9,17.

La Colegiul Naţional "A. I. Cuza" din Focşani prima medie de admitere a fost 9.96, iar cea mai mică a fost 8.73.

La Liceul Teoretic "Emil Botta" din Adjud, cea mai mare medie de admitere a fost 7,95 la specializarea Matematică - Informatică, unde toate cele 56 de locuri disponibile s-au ocupat. La specializarea Filologie, ultima medie de admitere a fost 7,25, fiind ocupate toate cele 56 de locuri disponibile. Ultima medie de admitere la profilul Ştiinţe Sociale a fost 4,77. De asemenea, la specializarea Ştiinţe ale Naturii ultimul candidat a fost admis cu media 3,02.

La Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobeşti, la specilizarea Ştiinţele Naturii, ultima medie cu care s-a intrat a fost 3,95, iar după prima etapă de repartizare au rămas libere 11 locuri.

În cadrul primei etape de repartizare computerizată în Vrancea au devenit liceeni 2.226 candidaţi, rămânând neocupate 434 ade locuri.

Calcularea mediei de admitere în liceu

 

Începând din 2014, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învăţământul special şi a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi), se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.