ADMITERE 2014. Vineri, absolvenții de gimnaziu au început să completeze opțiunile în baza cărora vor fi înscriși la licee. Aceștia vor afla unde au fost repartizați, pe 16 iulie.
Anul acesta, mediile de admitere vor fi mai mici decât în 2013, având în vedere că și notele obținute la Evaluarea Națională sunt mai proaste, iar rezultatele contează în proporție de 75% (anul trecut, a fost 50%).
Opțiunea pentru un liceu sau altul e o decizie dificilă, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și, deși mediile de admitere sunt importante, nu sunt singurul indicator. Contează și înclinarea copiilor spre profilul Real sau Uman, rigoarea academică, activitațile extracurriculare etc. În București, există câteva licee cu tradiție. EVZ a realizat un top al acestora:
1. Colegiul „Sf. Sava” are cea mai bună reputație și se axează pe profilul Real. Anul trecut, ultima medie de admitere a fost 9,59, iar rata de promovare la Bac a absolvenților se apropie de 100%. Limbi străine sau olimpiade
2. La Liceul „Gheorghe Lazăr” (foto) s-a intrat, anul trecut, cu cea mai are medie - 9,63. Este renumit pentru cea mai plăcută viață de liceu, cele mai multe activități extracurriculare, printre care cursuri de teatru, și cele mai frumoase festivități.
3. Colegiul „Mihai Viteazul” se axează pe profilul Real și are foarte mulți olimpici la Matematică, Fizică și Chimie. Anul trecut, s-a clasat pe locul trei în ceea ce privește media de admitere, 9,57 fiind ultima notă cu care s-a intrat.
4. La Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” s-a intrat, anul trecut, cu media 9.50, fiind un liceu recunoscut pentru numărul mare de olimpici. Rata de promovare la Bac e aproape de 100%.
5. Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” este văzut drept cel mai bun liceu de limba engleză din București, unde predau și profesori din Marea Britanie, SUA și Australia. Ultima medie de admitere în 2013 a fost 9,24.
6. Liceul Internațional de Informatică, înființat în 1995, e adevărată pepinieră de olimpici internaționali. Numai în anul școlar 2007-2008, a avut 45 de olimpici, care sunt pregătiți intensiv în clase speciale. Taxele de școlarizare ajung însă la 3.700 de euro pe an, dar se pot obține și burse.