Adio stres la serviciu

Daca obositi numai la gandul ca urmeaza o noua zi agitata la birou, e cazul sa aplicati cateva masuri de reducere a stresului la locul de munca.

Reglati-va telefonul pe "silentios", nu uitati ca la serviciu veti intalni si ceva colegi de treaba sau ca jobul va ajuta sa castigati bani si sa avansati in cariera. In timpul liber, profitati de orele de somn avute la dispozitie. Dupa ce au facut studii despre stres in intreaga lume, cercetatorii au stabilit si cateva reguli pentru a reduce stresul de la locul de munca, arata publicatia "Daily Mail".

1. Sociabilitate, dar cu limite

Cercetatorii britanici au demonstrat ca cei cu firi prietenoase sunt mai sanatosi decat cei retrasi. Primii beneficiaza de mai mult sprijin moral din partea colegilor, de incurajari de la sefi sau de decizii mai clar formulate din partea sefilor. Toate acestea tin la un nivel scazut hormonii de stres.

Conform studiilor, barbatii lipsiti de sprijin la locul de munca sunt predispusi cu 31a mai mult sa sufere de anxietate si depresie; femeile sunt afectate in proportie de 43%.

Insa nici prea multa socializare nu e buna, fiindca nu veti mai avea timp sa va onorati obligatiile de serviciu. Cercetatori de la Universitatea California (SUA) au aratat ca un sfert dintr-o zi normala de lucru se pierde din cauza e-mailurilor, telefoanelor si mesajelor.

Asta face ca multe dintre sarcinile pe care le aveti sa fie amanate pentru urmatoarea zi. Deoarece cantitatea de lucru creste de la o zi la alta, echilibrul se pierde, iar nivelul de stres din organism creste.

2. Fara maldare de hartii

Atunci cand oamenii sunt supraaglomerati, devin tot mai deranjati de zgomotul facut de colegii din vecinatatea lor, sustin specialistii. Cercetari facute de oamenii de stiinta de la Universitatea Montreal (Canada) arata ca spatiul optim intre birouri este de 1,3 metri. Aceasta distanta este suficienta pentru a asigura intimitatea, fara sa induca sentimentul de izolare.

Ideea unui spatiu stramt creste nivelul de stres inca dinainte de a ajunge la serviciu. Odata ce oamenii isi amintesc de acelasi spatiu ingust, acelasi birou acoperit cu maldare de hartii, aceiasi colegi care vorbesc tare si de lumina naturala care lipseste, le piere cheful de a mai merge la lucru.

"Daca problema cu spatiul trebuie sa o rezolve managerul, cea cu zgomotul o puteti controla chiar voi insiva. Va deranjeaza felul in care suna telefonul colegului, rugati-l pe acesta sa-si schimbe melodia ori sa dea aparatul mai incet si explicati-i ca nu va puteti concentra. Fiti atenti insa la tonul cu care o faceti", sugereaza psihologul Bogdana Bursuc de la Behaviour Center. 

Studiile arata ca putini manageri se gandesc la impactul pe care il poate avea spatiul asupra angajatilor si la faptul ca acesta le poate afecta puterea de concentrare.

3. Nu-i imitati pe lenesi

Pentru a nu fi cu nervii la pamant, este bine sa va ignorati colegii mai putin ambitiosi. Studiile au aratat ca persoanele care nu progreseaza traiesc mai putin.

"Daca aveti un coleg mai lenes, nu-l imitati, chiar daca aveti acelasi salariu. Ganditi-va la beneficiile personale: veti gasi mai rapid solutii mai bune si veti avansa profesional", adauga psihologul Bogdan Bursuc.

4. Telefon silentios

Inchiderea telefonului mobil v-ar putea creste nivelul de stres, pentru ca nu veti mai sti cine va suna. Insa reglarea lui pe "silentios" v-ar putea ajuta sa va concentrati mai bine. "Daca si mobilul suna tare atunci cand vi se traseaza mai multe sarcini odata, nu e de mirare ca deveniti irascibili. E bine sa aveti in jur cat mai putini factori stresanti", recomanda psihologul.

5. Saluturi si-un caine

Cateva minute petrecute cu pisica ori cu cainele din curtea institutiei sau cateva saluturi trimise peste birou prietenilor de la serviciu va pot linisti si incarca bateriile.

"Gesturile de afectiune consolideaza sanatatea emotionala; cand stati bine la acest capitol, atat stresul, cat si alte afectiuni, ca de exemplu ulcerul, vor fi departe de voi", sugereaza psihologul Bogdana Bursuc.