Adio, lucrare de licență! Juriștii au mai scăpat de un examen

Sursă foto: Arhiva EvZ

După ce mai marii țării au obținut titluri nemeritate cu lucrări copiate, profesorii și studenții de la Drept au decis că singura metodă realistă împotriva furtului intelectual rămâne renunțarea la un examen consacrat: lucrarea de licență!

Primii care au adoptat această măsură sunt cei de la Facultatea de Drept a Universității din București (UB). Așadar, promoția de studenți din 2017 va susține doar un examen scris din patru materii principale învățate în anii de facultate.

Studenții au votat împotriva licenței

Studenții facultății sunt reprezentați de Asociația Stu denților în Drept, organizație studențească care este consultată de profesori de fiecare dată când se iau hotărâri în Facultate. „A fost o decizie cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de către studenți și absolvenți. S-a votat pentru eliminarea lucrării de licență”, spun aceștia.

Studenții reprezentanți ai viitorilor juriști subliniază că măsura a fost luată din mai multe motive, iar plagiatul ar fi unul secundar: „Deși massmedia formulează o opinie unidirecțională, prezentând ca unic motiv al eliminării lucrării de licență faptul că se dorește eliminarea plagiatelor, în realitate, se urmărește interesul studenților (...). Eli minarea obligativității realizării și prezentării unei lucrări de licență face ca studiul pentru examenul de licență (partea scrisă) și examenele de admitere în profesie să fie mult mai aprofundat. Astfel, preconizăm că rezultatele facultății noastre vor fi și mai bune în anii următori”.

Lucrări gratis pe internet

Pe internet, oferta pentru lucrările de licență „la cheie” este extrem de bogată. Prețurile variază în funcție de calitatea materialului. Există atât posibilitatea alegerii unei lucrări deja scrise pe tema pe care ti-o alegi, cât și redactarea uneia nouă, la comandă, special pentru tine. Cele deja scrise, folosite și de alți studenți, le găsești gratis, pe site-uri precum referat.ro. În schimb, cei care doresc redactarea unei noi lucrări au de achitat între 200 și 500 de lei, în funcție de complexitatea temei și numărul de pagini dorit.

Decanul de la Drept și „fenomenul incontrolabil”

Flavius Baias, decanul Facultății de Drept, nu se ferește să vorbească deschis despre lucrările de licență plagiate: „Lucrările de licență sunt la vânzare pe internet nu doar în cazul Facultății de Drept, ci la toate facultățile. Suntem în fața unui fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm. Nu se justifică să achiziţionăm un soft antiplagiat pentru a identifica lucrările de diplomă copiate. Un asemenea soft costă câteva zeci de mii de euro. E, până la urmă, o chestiune de moralitate”.