Adio, inflaţie!

România a scăpat de grija inflaţiei. Cel puţin aşa spune guvenatorul BNR, Mugur Isărescu, care a declarat azi că în economia românească s-a reinstalat dezinflaţie.

Pentru primele trei luni ale anului, BNR a stabilit o rată a inflaţiei de 6,71%. Astfel, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an şi pentru 2010, de la 4,5% la 4,4% şi, respectiv, de la 3,2% la 2,8%, faţă de raportul din luna februarie.

În ceea ce priveşte prognoza de inflaţie pentru anul viitor, guvernatorul a declarat că aceasta de va înscrie în ţinta stabilită în acordul de împrumut cu FMI, de 3,5%, cu plus/minus 1%.

Ultimul "puseu inflaţionist" În prima parte a acestui trimestru, România s-a confruntat însă cu ceea ce reprezentantul BNR a numit puseu inflaţionist cauzat de creşterea cursului de schimb. 

De asemenea, creşterea inflaţiei din prima parte a trimestrului I a mai fost determinată de majorarea accizelor şi a preţurilor unor produse precum combustibilul, tutun, medicamente, telefonie şi legume.  

Potrivit BNR, procesul de dezinflaţie se va instala în economia românească timp de câteva trimestre.

În ceea ce priveşte evoluţia consumului, prognozele BNR arată că românii îşi vor reduce cheltuielile destinate consumului.

Scade consumul " Nu vom mai avea presiuni din partea cererii, aşa cum s-a întâmplat în 2008, tren pozitiv care a început din octombrie 2008", a precizat reprezentantul BNR.

Isărescu prezintă azi raportul asupra inflaţiei, după ce ieri BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%,  menţinând însă nivelul rezervelor minime obligatorii.

Astfel, începând cu data de 7 mai dobânda cheie scade la 9,5%, dar ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, rămân la 18% şi, respectiv, 40%.

Viaţa pe datorie Viaţa pe datorie şi bunăstarea pe datorie nu vor mai fi posibile multă vreme, pentru că şi în România au fost cazuri în care au fost acordate credite unor persoane care nu aveau niciun ban în buzunar, susţine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Această criză trebuie să schimbe abordarea. Viaţa pe datorie şi bunăstarea pe datorie nu vor mai fi posibile pentru multă vreme de acum încolo (...). În România nu au fost prea multe cazuri, dar sunt şi multe persoane care au luat credite fără să aibă niciun euro în buzunar, aşa cum s-a întâmplat în America, dar şi multe IMM-uri care au obţinut credite fără garanţii. Băncile vor fi mai atente de-acum înainte", a afirmat Vasilescu, prezent la o conferinţă pentru finanţarea IMM-urilor.

El a arătat că banii de la Uniunea Europeană sunt foarte tentanţi pentru firme, în lipsa finanţării de la bănci, dar sunt foarte greu de accesat.

Inflaţia este fenomenul economic caracterizat prin scăderera puterii de cumpărare, creşterea preţurilor, devalorizarea monedei naţionale, dar şi prin creşterea cererii şi a consumului.

CITIŢI ŞI: Salarii mai mari

Creditarea rămâne blocată

Vom reveni cu amănunte