Romanele care au declanşat "Pottermania" sunt deja de domeniul trecutului.
Deoarece autoarea volumelor de succes s-a reinventat. Există un roman pentru cititori maturi, scris de romanciera britanică J.K. Rowling, "mama" lui Harry Potter.
Acţiunea romanului are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, volumul fiind complet diferit de universul plin de magie din seria "Harry Potter". Romanul "Moarte subită" ("The Casual Vacancy") a ocupat primul loc in topul vanzarilor de carte din mai multe tari, insa nu a avut acelasi succes comercial ca volumele din seria "Harry Potter". "Sunt cea mai liberă scriitoare din lume. Pot să fac ceea ce vreau!", declara ea pentru The Guardian.
Atunci cand a fost lansată, foarte puţini jurnalişti au avut acces la carte înainte de lansare, plasată în regim de înaltă securitate, la fel ca romanele care au declanşat "Pottermania". Punctul de plecare din acest roman, a cărui acţiune se desfăşoară în Pagford, un şarmant sat imaginar din sud-vestul Angliei, este moartea unui membru al consiliului municipal. Locuitorii îşi încep imediat urzelile pentru a găsi un înlocuitor care să le sprijine interesele: să scape satul Pagford de administrarea unui cartier sordid cu locuinţe pentru săraci.
Extraordinar de snoabă
"Societatea noastră este extraordinar de snoabă, este o adevărată mină de aur (pentru scriitori). Clasa mijlocie este atât de amuzantă", afirmă J.K. Rowling, care abordează în acest roman teme foarte îndepărtate de universul tinerilor vrăjitori, precum dependenţa de heroină, prostituţia, familiile monoparentale şi dorinţa sexuală adolescentină."Există anumite lucruri pe care nu le faci în literatura fantastică", declara romanciera britanică pentru publicaţia New Yorker. "Nu se face dragoste lângă unicorni! Este o regulă intangibilă. Ar fi de prost gust".
Mamă a trei copii, Joanne Rowling deţine câteva reşedinţe impresionante la Edinburgh şi Londra. Cu o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline (703 milioane de euro), potrivit Sunday Times, romanciera se află în fruntea unui veritabil imperiu comercial, după ce franciza literară "Harry Potter" a generat opt filme cu mare succes de casă, parcuri tematice, jucării şi jocuri video.
La începutul anilor 1990, atunci când scria primul roman din seria "Harry Potter", J.K Rowling suferea însă de depresie, trăia din ajutorul social şi îşi creştea singură fiica, după eşecul primului ei mariaj cu un jurnalist portughez.
Aceasta a fost experienţa de viaţă de care romanciera a avut nevoie pentru a scrie "The Casual Vacany", un roman inspirat şi de copilăria pe care scriitoarea a petrecut-o în câteva sate englezeşti care seamănă cu Pagford.