Reprezentaţii patronatelor s-au retras de la discuţiile cu Ministerul Finanţelor privind proiectul normelor de aplicare a Codului Fiscal, pe motiv că Guvernul nu a respectat condiţiile convenite anterior referitoare, în principal, la deductibilitatea cheltuielilor legate de autoturismele companiei.
Directorul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Cristian Pârvan, a declarat pentru evz.ro că motivul principal pentru care reprezentanţii patronatelor au plecat de la întrunire a fost acela că ordonanţa de urgenţă nu a respectat convenţia dintre patronate şi Executiv.
Pârvan a dat exemplul cheltuielilor de funcţionare a automobilelor, inclusiv a decontării combustibilului, cheltuieli care nu vor mai intra în categoria celor deductibile.
Reprezentantul patronatelor spune că acest lucru nu se aplică însă şi pentru autovehiculele din mediul public.
"Fiecare maşină din sectorul public beneficiază de un decont al combustibilului de până la 370 de litri", susţine Pârvan.
Până în prezent, cheltuielile privind combustibilul pentru orice tip de vehicul rutier motorizat folosit de firme au fost deductibile integral la calculul impozitului pe profit şi al impozitului pe venitul realizat din activităţi independente.
Excepţii de la "lege"
Astfel, de la 1 mai, companiile nu îşi vor mai putea deconta cheltuielile legate de funcţionarea şi întreţinerea maşinilor pe care le folosesc.
Printre firmele care fac excepţie de la această prevedere se numără cele care au ca obiect de activitate paza sau serviciile de transport şi coletărie.
"Patronatele au ieşit în masă de la discuţiile cu Ministerul Finanţelor. Noi am stabilit că există o raţiune pentru introducerea impozitului forfetar şi am acceptat grila de impozitare cu condiţia să fie aprobată la pachet cu anumite deductibilităţi privind cheltuielile de reparaţii la maşini, cu combustibilul, cu TVA la achiziţia de vehicule. Acum, ministerul ne spune că nu se poate", a declarat Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), după discuţiile eşuate de la Finanţe. Impozit forfetar aplicat pentru veniturile din 2008
Şi reprezentanţiii UGIR-1903 şi ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au părăsit negocierile, acuzând Ministerul Finanţelor de minciună.
Vicepreşedintele UGIR-1903, Mihai Păsculescu, a declarat la rândul său că patronatele au avut obiecţii legate şi de faptul că impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 mai, dar pentru veniturile înregistrate în 2008.
CITIŢI ŞI: Finanţele ne arată azi cum ne taxează forfetar Firmele caută în justiţie dreptate forfetară