„Cică e ordin ca prețul laptelui să scadă cu 20% (după ce în ultimii ani aproape s-a dublat). Am mai văzut de-astea. Acum câțiva ani, s-a redus TVA la produsele din panificație și simigiii s-au jurat că scad prețul la covrigi. De la un leu s-a făcut nouăzeci de bani, dar minunea a ținut trei zile. A fost ca atunci când faci un pas înapoi ca să sari mai abitir înainte”, scrie Varujan Vosganian şi n-ai cum să nu-i da dreptate.
În ultimii ani, statul e din ce în ce mai prezent în jocul economiei de piaţă: dictează salariul minim, introduce vouchere şi tichete, stabileşte praguri de preţ pentru produse şi servicii şi sunt mulţi cei care cer re-naționalizarea unor mijloace de producţie sau a unor companii pentru a opri creșterea agresivă a preţurilor sau specula.
O fi bine, o fi rău? Tot ce ştim cu siguranţă e că în lecțiile despre capitalism nimeni nu ne-a spus că așa va arăta economia de piaţă. De aici pleacă discuţia dintre Varujan Vosganian, Robert Turcescu şi Mirel Curea.
Şi se ajunge inevitabil la rotaţia guvernamentală, la războiul din Ucraina, la inflaţie şi la înarmare. HAI Live, de la 12.00, pentru un podcast cu răspunsuri surprinzătoare la altfel de întrebări. Pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA şi pe pagina de Facebook evz.ro