Adio branza si oua vandute la coltul strazii!

Taranii mai pot vinde in piata doar produse traditionale si branza maturata.

Incepand cu 18 ianuarie, micii producatori agricoli nu vor mai avea voie sa vanda direct produse de origine animala in afara localitatii de domiciliu si a celor invecinate.

Exista insa o serie de derogari gratie carora taranii vor putea totusi sa comercializeze in piete o parte dintre produse si dupa acea data. Cu conditia ca acestea sa fie inregistrate ca produse traditionale.

De asemenea, branza maturata cel putin 60 de zile va putea fi distribuita la nivel national. In anumite zone ale tarii, vanzarile directe de alimente acopera pana la 50a-60a din consum.

Produse 'interzise” Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSV) va interzice micilor producatori agricoli sa vanda direct produse de origine animala in afara localitatii de domiciliu si a celor invecinate. Sunt interzise la vanzare carnea de pasare, ouale, laptele si produsele din lapte, pestele, carnea de iepure si vanatul in blana.

'Micii producatori pot sa vanda in pietele din judetul lor daca indeplinesc masuri minimale de siguranta alimentara si sunt inregistrati la directiile sanitar-veterinare. Daca aduc insa produsele in Bucuresti, spre exemplu, eu nu mai pot controla ce s-a intamplat pe drum si ce produs a ajuns aici”, explica Marian Avram, presedintele ANSV. Cu alte cuvinte, nici producatorii individuali din judetul Ilfov nu vor putea vinde branza sau oua in pietele din Bucuresti.

Caiet de sarcini pentru cas

Pe piata nationala vor fi comercializate doar produsele alimentare provenite de la unitati autorizate sanitar-veterinar, care respecta normele europene si pot exporta in UE. Acestora li se adauga produsele alimentare importate, dar si cele traditionale preparate in gospodarii.

Numai ca, pentru a inregistra un produs traditional, producatorul trebuie sa se pregateasca de un adevarat tur de forta pe la institutiile statului. In primul rand, solicitarea sa pe adresa directiei agricole din judet trebuie sa fie insotita de un 'caiet de sarcini” al produsului, in care vor fi inscrise reteta, ingredientele, modul de prezentare etc. Urmeaza verificarile la producator acasa, o perioada in care responsabilii de la agricultura delibereaza, si abia apoi certificarea ca produs traditional.

Derogare pentru miei ANSV va acorda o derogare pentru ca micii producatori sa poata sa vanda carne de miel, in piete, in perioada Sarbatorilor de Paste. 'Conditia e ca animalul sa fie sacrificat la abator si sa corespunda normelelor sanitar-veterinare”, a precizat Virgil Eftimie, director in ANSVSA.

BUCURESTI

'Ce ne facem de acum inainte?” In Piata Delfinului, oamenii stau in spatele tejghelelor cu mainile in solduri. 'Eu raman cu 10 putini de branza, sa-mi spuna si mie autoritatile ce sa fac cu ele, unde sa le dau?”, striga o femeie venita de la Sibiu si, cu ea, alte voci se ridica. 'Nu puteau sa ne lase si noua un timp la dispozitie, o luna-doua, sa ne fi descurcat cumva”, sare alta.

Oamenii au fost luati pe nepregatite de noua lege si vad in ea inceputul sfarsitului. 'Noi cu asta ne indeletnicim: crestem animale si traim de pe urma lor. Ce ne facem de acum inainte?”, spune o tanara care vinde branza.

Nicoara Maria cantareste niste carnati de casa cat roata carului, facuti in casa, in zona Sibiului. 'Sunt carnati adevarati, nu prostii din comert”, spune un domn care-si face de cinci ani cumparaturile de la taranii din Piata Salajan. Mai ia si niste sunca afumata si un calup de branza de Sibiu. 'Fac acum provizii, ca de joi nu mai gasesc nimic”, se plange barbatul. (Roxana Lupu)

DERUTA LA PIATA Pietarii din Iasi stiu ca li se pregateste ceva Producatorii care vand produse in Piata Alexandru din Iasi stiu ca, din 18 ianuarie, vin reguli noi, dar nu stiu prea bine in ce constau ele. Cei mai suparati par a fi comerciantii de lactate. '

Am auzit ca o sa ambalam branza”, spune Ioan Poderu, 63 de ani, din Bustureni, care are o stana, iar branza obtinuta o vinde in piata din Iasi. Barbatul se teme ca, daca branza va fi ambalata, cumparatorii nu vor mai avea posibilitatea sa guste si sa aleaga ce le place. Si preturile vor creste.

Cumparatorii au pareri diferite Geta Jilavu, 60 de ani, din Iasi spune ca branza pe care o cumpara din piata i se pare mai proaspata. 'Am cumparat branza de la magazin, ambalata, si nici nu am putut sa mananc, nu mi-a placut gustul”, povesteste ieseanca. Din piata se aprovizioneaza si cu oua sau zarzavaturi si se declara multumita de calitatea produselor pe care le-a cumparat.

Ana-Maria Maxim, o ieseanca de 25 de ani, cumpara de obicei lactate din Piata Alexandru si spune ca este multumita de produse. 'Bineinteles, conditiile de igiena se pot imbunatati, dar nu sa fie alungati”, zice ea.

Ana Botea, 51 de ani, lucreaza intr-un sat din apropiere de Iasi si de acolo cumpara lactate si oua, pentru ca are incredere ca oamenii de la care le ia sunt curati. Din piata nu cumpara decat zarzavaturi. 'Nu cred ca acum sunt conditii de igiena. Va fi mai multa curatenie”, spune ea.

Agripina Fadei are 47 de ani, este din Targu Frumos, vinde legume in Iasi si a auzit ca si in pietele din Germania e la fel ca la noi. 'Mi-a povestit un verisor care a fost in Germania. A spus ca noi nu stim sa ne cerem drepturile, suntem dezavantajati”, povesteste ea. Spune ca, oricare ar fi schimbarile, va continua sa vina in piata sa-si vanda produsele, pentru ca nu are alta solutie ca familia sa sa se intretina. (Ionela Luchian)