Adevărul din spatele Google. Mărturisirile angajaţilor nemulţumiţi

Despre Google se spune că este una dintre cele mai admirate companii din lume, şi că este un loc de muncă excelent, unde angajaţii se bucură de un program de lucru flexibil, beneficii, pauze şi timp pentru activităţi recreative.

Dar…"Să lucrezi la Google nu este deloc minunat!", au mărturisit presei foşti angajaţi ai companiei. "Ca orice altă companie cu mii de angajaţi, are părţile ei bune şi lipsurile ei. Dar nu totul este fantastic", notează publicaţia americană Business Insider.

Cei mai mulţi programatori se satură

Câţiva foşti angajaţi ai lui Larry Page, actualul CEO al companiei americane, demontează mitul companiei perfecte. Oamenii au enumerate pentru presă câteva dintre lucrurile negative cu care se confruntă cel mai popular motor de căutare din lume. Astfel, rezultă că angajaţii nu pot ajunge să se promoveze prin îmbunătăţirile pe care le aduc softurilor la care lucrează. În schimb, sunt obligaţi să ajute la dezvoltarea noilor programe ale firmei. "Fireşte, cei mai mulţi programatori ajung să se sature să repare bug-urile existente şi să rescrie codurile de programare pentru ca lucrurile să mearga eficient. "Dar Google nu dă recompense pentru asta. Niciodată!", spune un fost angajat al companiei. Existenta tendinţa, din partea managerilor de top, de a-şi presa subalternii să petreacă timp la birou pentru că celelalte departamente fac acest lucru. "Cu cât stăm mai mult la birou, cu atât vom fi mai eficienţi. De când a apărut pe piaţă, Google a angajat tineri abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor, ambiţioşi şi dornici să reuşească în carieră şi să schimbe lumea, aşa că ei sunt targetul lor ideal - să petreacă cât mai multe ore la birou. Mai mult, Google îi încurajează să facă acest lucru datorită facilităţilor pe care le oferă - mâncare gratuită, campus etc.", povesteşte un alt fost angajat.

"Poţi să uiţi de toate programele pe care le-ai folosit"

Să avansezi la Google este o chestiune destul de complicată. "Colegii nu pot avea încredere unii în alţii", mai povestesc foştii angajaţi, care adaugă că managerii de top au petrecut 15 ani în cadrul companiei până să ajungă să ocupe o poziţie de conducere. Foştii specialiştii Google îi mai sfătuiesc pe juniori să privească jobul în companie ca fiind piatra de temelie a carierei lor, dar să nu se oprească aici, şi să se implice şi în alte proiecte apoi. Aşa-zisa libertate de care se bucură angajaţii Google poate fi, uneori, o reală problemă. "Poţi face absolut ce vrei, atâta timp cât îţi faci treaba. Să nu te aştepţi însă să primeşti prea mult ajutor, ţine de tine, de capacitatea ta de a rezolva probleme. Dacă nu ai un spirit organizatoric, nu vei preda proiectele la timp", mai scrie Business Insider. "Colaboratorii Google nu sunt trataţi în acelaşi mod ca cei cu salarii full-time. Persoanele angajate cu normă întreagă se bucură de o serie de beneficii, pe care colaboratorii nici nu indrăznesc să le ceară. În general, Google îi tratează în mod inferior pe ceilalţi specialişti ai companiei, în afara inginerilor", notează Business Insider. "Poţi să uiţi de toate programele pe care le-ai folosit la joburile anterioare. Google utilizează doar programe dezvoltate de specialiştii ei. Indiferent cât de inaccesibile ti s-ar părea unele dintre acestea, indiferent de argumentele pe care le-ai aduce in defavoarea acestora, va fi inutil. Lucrurile nu se vor schimba", relatează un fost angajat in compania condusa de Larry Page. Iar Business Insider concluzionează: "Google nu este o companie pentru cei slabi de înger!".