ADEVĂRUL despre zăcământul care ne-ar face independenţi de gazele ruseşti: Ce spune cel mai important om din energie

Petrom a încercat exploatarea la mare adâncime în Marea Neagră încă din anul 2000, a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată la Pro TV.

Descoperirea recentă a determinat că există o acumulare mare de gaze. Producţia ar putea începe pe la finele acestui deceniu, a mai spus Gheorghe. "Deocamdată acţionăm pe bază de estimări, studii seismice şi recultatele primei sonde pe care am forat-o. Din ce s-a demonstrat până acum una din cinci sonde este de succes. Această sondă a fost forată în luna februarie a acestui an. Sonda Domino 1a estimat o acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 de miliarde de metri cubi de gaz. Apoi vom avea sonde de evaluare iar la mijlocul acestui deceniu vom lua decizia dacă merită să continuăm exploatarea", a completat aceasta. Întrebată de cum s-ar putea traduce în bani această descoperire, Mariana Gheorghe a spus că banii depind de perioada în care această acumulare de gaze se va transforma în producţie. Potrivit Pro TV, zăcământul ar fi suficient pentru a asigura necesarul de gaze al României timp de şase ani. Valoarea zacamantului este de circa 17 miliarde de euro. 

Alte declaraţii:

- Consumatorul final ar ajunge să plătească o factură mai mică datorită creşterii ofertei. O concurenţă locală duce la un preţ mai competitiv pentru consumatori.

- Noi (Petrom) avem împreună cu Romgaz 11 miliarde de metri cubi producţie pe an. Cele trei miliarde pe care le importăm pot fi înlocuite de producţia din acest zăcământ în totalitate.

- Se va fora la peste 3.000 de metri adâncime.

-Vom continua să căutăm şi alte zăcăminte, în perimetrul Neptun, pe care îl avem în concesiune.

- Dependenţa de importuri, de la 20- 30% în 2012, poate ajunge la 50% în 2030, dacă nu facem ceva care să ne asigure independenţa, adică dacă nu investim circa 3-4 miliarde de euro pe an în sectrorul de energie hidro, petrol etc. În principal investiţiile trebuie făcute de sectorul privat, dar sunt şi cele care ţin de infrastructură şi care trebuie făcute de stat.

Despre redevenţe

- Înţelegem necesitatea de a ajunge la un alt nivel de redevenţe. Dar trebuie ţinut cont că tot ce nu se ia pe taxe este reinvestit de companii şi merge în economie, a spus Mariana Gheorghe.

- Peste doi ani expiră acea clauză de stabilitate pe care guvernul a garantat-o nu numai OMV ci tuturor producătorilor ca până în 2014 să menţină redevenţele la nivelul curent, deci între 3,5 şi 13,5%. Noul nivel al redevenţelor este discutat deja cu autorităţile de câteva luni.  

- Pentru zăcămintele din Marea Neagră nu s-a ajuns la o discuţie în privinţa redevenţelor. 

- La acest moment, dacă se confirmă că există aceste rezerve, nivelul redevenţelor ar fi de 13,5%. În cazul Mării Negre este un nivel din cele mai ridicate de redevenţe. Despre preţul benzinei

- Politica noastră de preţ este cotaţia internaţională, cursul de schimb, concurenţa locală şi componenta fiscală. Întreaga Europă lucrează cu aceeaşi politică de preţuri şi noi avem printre cele mai mici preţuri din Europa. Principiile de stabilire a preţurilor sunt aceleaşi.

- Avem o politică de preţuri moderată, nu am prins nici vârfurile de creştere, nici coborâşurile, pentru a atenua impactul evoluţiilor externe.

- Pentru 2013 mergem pe ipotezele de preţ de ţitei. Noi încă nu am luat o decizie, dar prognozele actuale sunt de 100 de dolari barilul.

- Cea mai profitabilă parte a Petrom este din exploatare şi producţie. Acum câştigăm şi din distribuţie, dar până acum am fost pe pierdere.

- Vrem să extindem partea de exploatare şi pe partea de distribuţie să facem o optimizare.

Despre Arpechim

- Sunt doua Arprechimuri - cel cu piroliza, care este important pentru Oltchim si care este in proprietatea Oltchim din 2009.

- Celalalt Arpechim este cel cu rafinarea. Am vorbit cu autoritatile romane care au spus ca este oportuna vanzarea Arpechim odata cu Oltchim. Despre Dan Diaconescu

- Nu fac aprecieri despre niciun investitor. Noi am inchis Arpechim pentru ca pierdeam peste 100 de milioane de euro pe an.

- Sincer nu am auzit de companii rusesti care vor sa faca investitii in Romania. Pentru concurenta exista intotdeauna loc.

Cat mai dureaza criza

- Cred ca Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani dar depinde ce potential avem de a ajuta la revigorarea economiei

- Ne-am aratat sprijinul in acest moment dificil pentru echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea, campioana Romaniei.