Intact şi Adevărul Holding îşi dispută dreptul de a publica romanul lui Călinescu în cadrul colecţiei de cărţi-supliment.
Un scandal insolit pe piaţa românească de ziare a explodat ieri, producând un grav deficit de imagine pentru două trusturi media importante. Reprezentanţii ziarelor „Adevărul” şi „Jurnalul Naţional” au început o răfuială în jurul unuia dintre titlurile clasice ale literaturii române, pe care încearcă să demonstreze că au dreptul să-l editeze „în exclusivitate”. Volumul aflat în dispută este „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, iar cei care proclamă că le aparţine în exclusivitate sunt reprezentanţii ziarelor „Adevărul” şi „Jurnalul Naţional”. Mărul discordiei Acum ceva vreme, „Jurnalul Naţional” a lansat o colecţie de carte, numai cu volume din literatura română. Cei de la „Adevărul” au ripostat imediat, spunând că li s-a furat ideea unei colecţii de carte (deşi prima colecţie de literatură sub egida unui ziar a fost lansată de „Cotidianul” în urmă cu peste doi ani), dar Marius Tucă a plusat, spunând că lui ideea i-a venit încă de acum trei ani, însă a ţinut-o secretă până anul acesta.
Dacă primele trei volume din colecţie, adică romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, de Marin Preda, au mai mers cum au mai mers, de la numărul 4, adică „Maitreyi”, de Mircea Eliade, vânzările „Jurnalului...” s-au prăbuşit, stive întregi din aceste cărţi zăcând cu săptămânile pe orice tarabă. Motivul: toată lumea are acasă „Maitreyi” sau „Lorelei”, de Ionel Teodoreanu (cărţi care s-au bucurat de numeroase reeditări), iar cine nu agreează aceste titluri, deci nu şi le-a achiziţionat până în ziua de azi, n-are niciun motiv să cumpere acum cartea de la „Jurnalul...”. Cei de la „Adevărul” au decis să scoată în această săptămână pe piaţă „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, pentru care susţin (până la proba contrarie) că sunt în regulă cu drepturile de autor.
Cartea nu se afla pe lista primelor 25 de titluri ale colecţiei care se vinde cu „Adevărul”. Volumul clasic al lui George Călinescu se afla, însă, pe lista colecţiei de la „Jurnalul”, care trebuia să-l publice mai târziu. „Adevărul” a publicat, astfel, „Enigma Otiliei” „peste rând”, luând-o înaintea celor de la „Jurnalul”. „Şmecheria” a declanşat furia celor de la Intact, care au spumegat toată seara pe Antene - posturile TV pe care le au în dotare. În cursul zilei de ieri, Adevărul Holding a „contraatacat” cu un comunicat care, în principal, susţine următoarele lucruri: „Adevărul Holding deţine dreptul de a publica opera, bazându-se pe legislaţia aplicabilă din domeniu.
Grupul familiei Voiculescu a ignorat demersul Adevărul Holding, în stilul arogant şi arbitrar în care şi-a însuşit marca «Biblioteca pentru toţi» aparţinând statului român, beneficiind de complicitatea ministrului culturii, Theodor Paleologu. Cerem Consiliului Naţional al Audiovizualului să se autosesizeze (...) în legătură cu reclama mascată făcută colecţiei de carte a «Jurnalului Naţional» în afara calupurilor de publicitate”. Cu mâţa’n sac
Contactat de EVZ, Dan Vidraşcu, directorul general al Editurii Litera Internaţional (cea care coordonează, din punct de vedere editorial, colecţia Biblioteca pentru toţi a „Jurnalului...”), a explicat situaţia, din punctul de vedere al editorului profesionist: „În cazul în care nu mai există moştenitori ai autorului - cazul lui G. Călinescu -, drepturile de autor revin automat COPYRO, singurul organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, în domeniul literar.
Litera Internaţional deţine un contract legal cu COPYRO, care ne-a comunicat, printr-o adresă oficială, că nu a mai semnat vreun contract, în această perioadă, cu nicio altă editură, pentru «Enigma Otiliei». În cursul zilei de vineri, va urma un comunicat oficial al COPYRO”. Dacă această explicaţie se confirmă şi Adevărul Holding nu poate prezenta un contract valabil pentru carte, ar fi al treilea caz în care această editură este prinsă „cu mâţa în sac”, precedentele făcând deja obiectul unor procese în instanţă. Reprezentanţii trustului şi editurii Adevărul Holding nu au putut fi, ieri, contactaţi de EVZ, aceştia având în permanenţă telefoanele închise. RECIDIVE
Două procese pentru „Adevărul”
Cele două trusturi nu sunt la prima abatere, nici la primul scandal. „Jurnalul naţional” foloseşte brandul „Biblioteca pentru toţi” într-un mod care nu respectă formatul tradiţional al colecţiei (în egală măsură, de literatură română şi universală) şi fără să aibă vreo înţelegere cu deţinătorii legali ai mărcii. La rândul său, Editura Adevărul Holding a fost deja acţionată în justiţie pentru (deocamdată) două procese în care este acuzată de plagiat: cazul „Jurnalului” lui Tolstoi, publicat de trust sub titlul „Memorii”, plus procesul intentat de traducătorul Dragoş Stoenescu, nebăgat în seamă de Adevărul Holding şi de directorul său, Răzvan Corneţeanu, la publicarea volumului „Asediul Romei”, de Vintilă Corbul.
În primul caz – consacrat ca „plagiatul secolului” –, drepturile asupra traducerii jurnalului tolstoian, realizată de Janina Ianoşi în anii ’70, aparţin Fundaţiei Ideea Europeană, cei de la Adevărul nefăcând decât să preia traducerea, cu minime modificări (conform a numeroase expertize), şi s-o publice sub semnătura unui misterios Ghenadi Strungar.