Un manuscris din secolul al XV-lea, deţinut de Vatican, despre viaţa lui Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, a fost obţinut din biblioteca Vaticanului de către un istoric român.
Documentul de peste 200 de pagini se află în curs de traducere in limba latină şi a fost scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, care a fost însărcinat cu anchetarea lui Vlad Ţepeş după arestarea sa de către Matei Corvin.
Documentul va oferi o imagine mult mai clară asupra domniei şi personalităţii lui Vlad Ţepeş, mai ales că a fost scris de o persoană care a intrat în contact direct cu el. De asemenea, anumite „adevăruri” cunoscute, până în prezent, despre Vlad Ţepeş ar putea fi demontate, conform Adevărul.
„Lucrarea are 215 pagini. E foarte importantă pentru noi, istoricii, pentru că e scrisă de un om care a stat faţă în faţă cu Vlad Ţepeş şi care, după această întâlnire, prin această carte, îşi manifestă un interes deosebit faţă de istoria românilor. Autorul, trimisul Papei din acele vremuri, porneşte în analiza lui chiar de la daci, vorbind despre aceştia, despre Zamolxis. Lucrarea este una dintre foarte puţinele cărţi medievale despre viaţa românilor. Se vorbeşte destul de amplu despre Vlad Ţepeş, despre acţiunile lui, despre motivaţiile lui politice, toate prin prisma unui personaj celebru de atunci, scriitor al Papei, care l-a cunoscut direct”, spune Vasile Lupaşc, istoricul din Târgovişte care a obţinut documentul.
Cu toate acestea, documentul ar putea denatura anumite aspecte legate de Vlad Ţepeş, deoarece Niccolo de Modrussa era un anti-ortodox convins.
„Trebuie să fim atenţi cu acest manuscris, pentru că e scris de un trimis al Papei Pius al II-lea, care era ştiut ca un anti-ortodox convins. Omul a venit cumva cu o preconcepţie despre Vlad Ţepeş şi despre ortodocşi. Încă nu pot spune acest lucru foarte clar, va trebui să studiez foarte în amănunt documentul pe care l-am obţinut, dar, ca orice document, el trebuie verificat şi prin prisma unei logici a istoriei şi prin comparaţie cu alte documente. Doar pentru că lucrarea este veche, nu trebuie să o luăm ca literă de lege”,adaugă istoricul Vasile Lupaşc.