Românii preferă numerarul, în ciuda faptului că serviciile digitale financiare s-au dezvoltat enorm în ultimii ani. Un raport al Băncii Naționale a României (BNR) arată că preferăm să plătim cash. Astfel, numerarul continuă să joace un rol central în economia țării.
Românii își țin banii "la saltea", mai degrabă decât să îi depună la bănci. Unul dintre motive ar fi accesul dificil la bancomate în mediul rural.
Moldova, cel mai mult numerar
Banca Națională transmite că 6 din 10 români preferă să-și păstreze economiile în numerar. Această tendință este mai pronunțată în zona Moldovei, unde 70% dintre oameni țin astfel banii.
În Banat și Ardeal, procentul celor care preferă banii gheață este mult mai mic, de aproximativ 54%.
O altă categorie care alege cashul este reprezentată de pensionarii cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani. Peste 64% dintre aceștia își păstrează economiile în numerar.
Pe de altă parte, 56% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani folosesc numerarul.
Mulți români optează pentru acest tip de economisire deoarece le oferă siguranță în situații de criză, cum ar fi penele tehnologice sau riscurile cibernetice.
Rețeaua de bancomate este subdezvoltată
Anul trecut, românii au retras de la bancomate 257 miliarde de lei și 820 de milioane de euro.
Premianții retragerilor sunt din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.
Totuși, rețeaua de bancomate din țara noastră este subdezvoltată, cu o densitate medie de 51,6 ATM-uri la 100.000 de locuitori sau 4 ATM-uri pe 100 de kilometri pătrați.
Doar 32% din cele peste 3000 de localități din România beneficiază de prezența bancomatelor, acestea deservind 71% din populația cu vârsta de peste 15 ani.