Ca orice beizadea care se respectă, Nicu Ceaușescu, fiul cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu, a avut o viață amoroasă foarte prodigioasă. Practic, s-a desfătat cu cine a vrut, căci, atunci când i se aprindeau călcâiele, era de ajuns să dea câteva telefoane pentru a fi "servit". Dar din anul 1985, Nicu Ceaușescu a avut și o iubită "stabilă", care i-a oferit un umăr pe care "prințișorul" să plângă atunci când avea probleme.
După 1989, în plin tumult revoluționar, multe dintre femeile care au trecut pe la Nicu Ceaușescu au trebuit să dea cu „subsemnatul“ la poliție, noua putere încercând să descopere cât mai multe amănunte din viața familiei.
Una dintre ele a fost iubita lui Nicușor, Daniela Vlădescu, care a fost anchetată pe 4 ianuarie 1990. Din declarațiile ei, reiese că cei doi au început să formeze un cuplu începînd din anul 1985.
Absolventă de Conservator
Fata avea, la acea vreme, 29 de ani, locuia în București și era solist vocal în cadrul Operei Române Bucureşti. Absolvise Conservatorului Ciprian Porumbescu, secţia canto, promoţia 1980, iar în anul 1985 a obţinut prin concurs transferul la Opera Română din Bucureşti.
"L-am cunoscut pe Nicu Ceausescu în vara lui 1985, cu ocazia unei deplasări la Moscova, la Festivalul Tineretului şi Studenţilor", a declarat ea anchetatorilor.
"Prințișorul", care era şeful acelei delegaţii, i-a cerut Danielei în avion, la întoarcere, numărul de telefon si a întrebat dacă o mai poate căuta.
"Am răspuns da, fiind însă sigură că lucrul acesta nu se va întîmpla", a afirmat femeia în cadrul anchetei.
S-a plâns de relația cu Nicolae și Elena
Dar pe la mijlocul lunii noiembrie 1985, Daniela a fost căutată la telefon de către Nicu Ceausescu, care i-a propus să meargă la o plimbare.
"Acesta a venit şi m-a luat de acasă cu Renault-ul şi ne-am plimbat circa o oră şi jumătate pe arterele principale ale Bucurestiului, timp în care am discutat despre el", a mărturisit femeia.
Nicu Ceaușescu i s-a confesat, cu acea ocazie, că are parte de o relație tensionată cu părinții, nimeni alții decât Nicolae și Elena Ceaușescu. Aceștia nu îi permiteau să aibă prieteni, pentru că toti care veneau în contact cu el erau îndepărtaţi de familie, trimişi cu domiciliu forţat în provincie.
Elena Ceausescu îi cenzura viaţa și cercul de prieteni
De asemenea, fiul cuplului dictatorial i-a mai mărturisit Danielei că mama sa, Elena Ceausescu, îi cenzura viaţa și cercul de prieteni şi că, ori de cîte ori aveau loc discuţii între el şi părinţi, aceştia din urmă, drept represalii, se răzbunau pe anturajul lui, atît particular, cît şi pe cel de serviciu.
După două luni, Nicu Ceaușescu a căutat-o din nou pe Daniela, iar ianuarie 1986, pe la mijlocul lunii, "prințișorul" i-a făcut o vizită la domiciliu, după ce a fost la ziua lui Nicolae Ceaușescu.
A fost întâlnirea decisivă, căci Daniela, conform propriilor declarații, a acceptat ca Nicu Ceaușescu să rămînă la ea.
Relația dintre cei doi s-a consumat, însă, foarte discret. "Nicu Ceausescu mi-a spus că aparţinem unor lumi diferite, în sensul că niciodată, în ciuda sentimentelor noastre, nu vom putea fi împreună din cauza prejudecăţilor familiei lui", a mai declarat Daniela Vlădescu.
"Nu m-a iubit"
Ani mai târziu, Daniela Vlădescu a mărturisit că nu s-a simțit iubită de Nicu Ceaușescu: "El nu m-a iubit. Eu mi-am pus pe tavă toată viața, au trecut 35 de ani de când l-am cunoscut. N-a fost singura iubire a vieții mele, mereu am iubit făcând sacrificii”,
Dezamăgirea ei a fost mare atunci când a aflat că Nicu Ceaușescu o înșela, chiar cu nume mari din România. Rând pe rând a aflat de trădările iubitului, iar apoi au decis să pună punct relației.
A murit de ciroză hepatică
În 1989, Nicu Ceaușescu a fost arestat. Inițial a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru instigare la omor și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Cazul a fost rejudecat, iar sentința i-a fost micșorată la 16 ani.
În anii 90 a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, iar în 1992 a fost eliberat.
Starea lui a continuat să se detelioreze, iar în septembrie 1996 a fost dus de urgență de urgență la Spitalul Clinic Universitar din București, cu hemoragie digestivă superioară.
A fost transferat apoi la o clinică din Viena, renumită pentru cei mai buni medici hepatologi, unde a fost operat, iar evoluția sănătății lui Nicolae Ceaușescu părea bună.
Chiar în ziua în care urma să plece acasă s-a declanșat o hemoragie la nivelul esofagului. Medicii nu au mai putut să îi facă nimic. Pe 26 septembrie 1996, fiul cel mic al soților Ceaușescu moare în clinica de la Viena, la 45 de ani. Este înmormântat trei zile mai târziu la Cimitirul Ghencea-Civil, cu tricolorul pe sicriu.