Un ordin al Ministerului Sănătaţii reduce substanţial adaosurile distribuitorilor şi farmaciştilor la medicamente pentru diabet, cancer, HIV. Ca efect, multe produse ar putea să dispară de pe piaţă.
Un act normativ care urmează să apară în Monitorul Oficial în câteva zile pune pe jar distribuitorii şi farmaciştii pentru că le diminuează substanţial adaosurile pe care le aveau la medicamentele pentru boli cronice grave.
E vorba despre aşa-numita listă C2, care cuprinde peste 1.400 de produse date gratuit pentru bolnavii din programele naţionale de sănătate: diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cancer, hemofilie, stări post-transplant. Pentru ca această listă să nu fie modificată substanţial, cum s-a întâmplat cu celelalte, reprezentanţii MS au decis să reducă adaosurile celor implicaţi în distribuire şi vânzare.
Decizia îi nemulţumeşte pe distribuitori, care spun că nu vor mai aduce multe produse în ţară fiindcă banii daţi de minister nu le acoperă cheltuielile. Oficialii MS nu cedează însă şi spun că legea va intra în vigoare în forma anunţată.
Economie la buget de peste 20 de milioane de euro
Actul normativ propus de Ministerul Sănătăţii diminuează adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii) pentru medicamente de pe lista C2, astfel încât MS să poată susţine decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi. Mai exact, dacă până acum adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%.
De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în procent de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 de lei. "Ordinul ajunge în câteva zile la Monitorul Oficial. Domnul ministrul se aşteaptă ca distribuitorii să dea dovadă de solidaritate cu bolnavii", spun oficialii MS.
"Practic, vor să facă o economie de 20-30 de milioane de euro, reducând de peste 10 ori adaosurile. Din punctul nostru de vedere, cea mai simplă soluţie de economisire este introducerea me canismul de substituţie generică: acolo unde există echivalente generice să se dea gratuit genericul, iar cele care nu au înlocuitor generic să fie rambursate integral în continuare", propune Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, care spune că prin alegerea genericelor economiile ar fi mai mari.
"E mai bine să ne ofere generice decât nimic"
Distribuitorii şi farmaciştii se plâng că dacă legea e adoptată în forma anunţată ar trebui să vândă la preţ mai mic decât cel de achiziţie. "Peste 30% dintre medicamentele de pe lista C2 ar trebui să se vândă în pierdere, iar pentru restul ar trebui să existe adaosuri de ordinul 5 ron pentru un produse de mii de lei, care nu acoperă costurile logistice (lanţ de frig etc.), mai explică distribuitorii, care spun că pentru majoritatea medicamentelor de pe C2 există riscul să nu mai fie găsite.
"Dacă implementează ordinul, ne privează de şansa la supravieţuire. E mai bine să ne ofere generice decât nimic. Şi acum sunt pacienţi care nu îşi pot găsi medicamentele pentru că în România preţul e cel mai mic din Europa şi se face mult export paralel", spune la rândul lui Cezar Irimia, reprezentant al bolnavilor de cancer.