Cei mai asteptati invitati la a sasea editie a Festivalului "Zile si nopti de literatura la Neptun", publicistul si politologul polonez Adam Michnik si poetul rus Evgheni Evtusenko, au captivat atentia colegilor scriitori sambata si duminica, la Neptun si la Mangalia.
Aici au participat peste 60 de autori romani si din strainatate, dar si traducatori, dintre cei 70 de invitati ai celei de-a sasea editii. In aceasta seara, la sfarsit, se va decerna Premiul Ovidius, care a fost castigat pana acum de scriitorii Jorge Semprun, Antonio Lobo Antunes, Amos Oz, Mario Vargas Llosa si Andrei Codrescu.
Participantii au lansat in discutie tema „Asteptarile europene fata de literatura tarilor recent aderate la UE”. Evgheni Evtusenko, sosit ieri, a sustinut o lectura de poezie impreuna cu alti participanti.
In conferinta de sambata, Michnik s-a oprit la Polonia si la asteptarile inselate ale tranzitiei-model din tara sa. Politologul a vorbit, fara un text pregatit dinainte, despre demonii recenti ai scenei politice si sociale poloneze, care au reinstalat cenzura absurda asupra literaturii.
Kafka si Goethe, afara din manuale
Unul dintre cei mai activi disidenti din Polonia in regimul comunist, Adam Michnik, a intrat in inchisoare pentru prima oara la 18 ani. Dar asta nu l-a oprit sa-si publice cartile in Franta si in SUA. Urmarit si arestat in repetate randuri, Michnik a stat cu totul sase ani in inchisorile comuniste.
Acum, intelectualul polonez invitat la Neptun vede ca nationalismul exacerbat, proliferat de politicieni corupti si razbunatori, ia locul „tranzitiei fara bariere” din tara sa.
Ceea ce el reproseaza acestui curent, impus de coalitia de guvernamant „Dreptate si justitie”, sunt xenofobia, megalomania, constiinta unui eroism exagerat. Din cauza noului nationalism polonez, autori ca Witold Gombrowicz, ba chiar Kafka, Dostoievski si Goethe au fost exclusi din programa scolara.
Michnik a enumerat acuzele pentru care Gombrowicz, unul dintre cei mai notorii autori polonezi, a iesit din manuale: „Nu este un bun polonez, nu este un bun catolic si, pe deasupra, mai e si homosexual”. Astfel, acesta isi vede acum opera cazuta chiar sub ceea ce combatuse mereu.
„Gombrowicz a facut o polemica profunda cu acest sindrom care acum guverneaza Polonia. Eu il publicam la o editura clandestina inainte, acum ei il interzic”, a explicat Michnik. Criticul literar Nicolae Manolescu a completat si el cu o observatie: „Listele comunistilor, dar si ale extremei drepte poloneze lovesc in oamenii cosmopoliti, ca Goethe”.
Michnik vede in revenirea acestui nationalism, dupa perioada foarte buna de tranzitie, nu un rezultat al nostalgiei dupa comunism, ci „dupa un lider care ar fi ca un tar sau un serif drept, care sa ia statul in mainile lui”.