Directoarea Teatrului Naţional din Timişoara a devenit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei. Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa i-a acordat Adei Hausvater titlul la propunerea Institutului Francez din Timişoara. Acesta o recompensează pe regizoare pentru realizărilor artistice şi manageriale.
Adei Hausvater i se datorează faptul că Naţionalul timişorean şi-a dobândit o identitate europeană. A reuşit plasarea în circuitul teatral a două noi săli de teatru - Sala 2 (fost manej imperial, devenită ulterior sală de sport, recuperată dintr-o avansată stare de degradare) şi Studio 5; a realizat Fabrica de decoruri, prima structură de acest gen din România; a recuperat sinagoga desacralizată din cartierul Fabric, care va fi transformată într-o nouă sală de spectacole, în cadrul viitorului Centru European de Antropologie Multiculturală a Spectacolului (obiectiv în lucru). Tânăra regizoare a inclus Teatrului Naţional din Timişoara în circuitul cultural european prin afilierea şi implicarea în programele unor importante reţele teatrale europene (Atelier Européen de la Traduction, European Theatre Convention). Ea a dat o dimensiune europeană Festivalului Dramaturgiei Româneşti, care a fost certificat de European Festivals Association, cea mai importantă reţea europeană de profil. Mai mult decât atât, Ada Hausvater a pus bazele Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.
În scrisoarea ce însoţeşte documentul emis în data de 13 aprilie 2012, ministrul francez al culturii şi comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor şi Literelor este una dintre principalele distincţii ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez. Ordinul Artelor şi Literelor este, conform decretului de constituire, o decoraţie care "recompensează acele persoane care s-au distins prin creaţiile lor în domeniul artistic sau prin contribuţia pe care au avut-o în propagarea artelor şi literelor în Franţa şi în lume".