Vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, deputatul Emanuel Ungureanu, a depus, joi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj în care reclamă presupuse operații ilegale la Clinica de Chirurgie nr. 2 Cluj-Napoca.
“Procurorii trebuie să cerceteze modul în care au reuşit să intre într-o sală de operaţii la Clinica de Chirurgie nr. 2 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca doi doctori, Cosmin Raul Şandor şi Mihai Nemeţi, care figurează ca medici la Spitalul din Blaj. Cei doi au operat ilegal, din octombrie 2017, cu acordul şefului secţiei de chirurgie vasculară, Marius Fodor, deşi nu aveau niciun contract cu spitalul clujean. (…) Fodor este naşul lui Şandor şi i-a permis să opereze cazuri care nu sunt urgenţe medico-chirugicale, în afara programului de gardă, acoperind acest fapt cu semnătura şi parafa proprie. (…) Practic, Marius Fodor (șeful secției de Chirurgie II din Cluj – n.red.) i-a introdus pe cei doi doctori ilegal în secția de Chirurgie II și le-a oferit posibilitatea să opereze în afara urgențelor care țin de acele gărzi la domiciliu – au operat varice, bypass-uri. Operațiile făcute de cei doi sunt ilegale, pentru că ei nu aveau niciun contract cu Spitalul Județean”, a declarat, Emanuel Ungureanu, conform Transilvaniareporter.ro.
Deputatul mai reclamă și faptul că la același spital se întâmplă o serie de abuzuri din partea managerului Petru Șușcă: acesta l-ar fi favorizat pe medicul Fodor să câștige succesiv două concursuri organizate în condiții de nelegalitate, iar între anii 2016-2018, i-a refuzat conferențiarului Claudia Gherman dreptul de a se transfera pe această secție.
În aceeași plângere, Emanuel Ungureanu mai cere Parchetului să “verifice suspiciunea că cei doi ar ‘încărca’ materiale sau dispozitive medicale în surplus, pe foile de observație ale altor pacienți, îngrijiți de alți medici, cu scopul de a le sustrage și de a le folosi la clinica privată Interservisan sau Venovasc pe modelul ‘patentat’ de medicul Mihai Lucan.” Și anume că medicul Raul Șandor ar subtiliza fire de sutură sau proteze vasculare, etc; din magazia secției de chirurgie vasculară, mai arată sursa citată.
În replică, Adela Golea, directorul medical al unității medicale clujene, susține că ”Nu avem în acest moment persoane fără drept de liberă practică în spital. (…) La începutul anului 2019, s-a făcut verificarea medicilor şi asistenţilor medicali angajaţi în spital la Colegiul Medicilor şi, respectiv, Ordinul Asistenților Medicali, neexistând în acest moment persoane fără drept de liberă practică din cei care au contract cu spitalul. Mai mult, în luna februarie, spitalul a solicitat secţiilor de la nivel de conducere să comunice dacă, în cadrul acestora, există persoane care desfăşoară activitate, fără a fi înscrise în programul de voluntariat al spitalului, sau neavând relație contractuală cu spitalul”.