Actorii romani pierd bani

Artistii isi doresc agenti profesionisti care sa le reprezinte interesele.

Doar actorii romani care joaca in strainatate au cate un agent care le apara drepturile, pentru ca in tara nu exista profesionisti care sa-i reprezinte. Actori precum Adrian Pintea, Horatiu Malaele, Dorina Chiriac si Medeea Marinescu sunt inscrisi la Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), singura institutie care ii ajuta sa primeasca banii ce li se cuvin din difuzarea filmelor si a materialelor televizate cu ei in Romania.

CREDIDAM functioneaza din 1996 si reprezinta peste 6.000 de actori, balerini si interpreti de muzica. Institutia aduna, contra a 15% din bani, toate sumele pe care actorii trebuie sa le primeasca si le vireaza in conturile lor.

Mai multi actori reprezentati de aceasta institutie se declara insa nemultumiti de sumele pe care le-au primit. Directorul ei, Stefan Gheorghiu, acuza televiziunile B1 TV si Antena 1 ca nu platesc la timp, iar cu SRTV, CREDIDAM se afla in proces inca din 2000 pentru drepturile care li se cuvin actorilor.

Pintea acuza CREDIDAM Conform Legii 8/1996, modificata in 2004 si in 2005, daca o televiziune difuzeaza "Iancu Jianu, haiducul", filmat de Adrian Pintea in 1981, trebuie sa trimita la CREDIDAM un desfasurator de program si banii care ii revin actorului. La fel, Medeea Marinescu trebuie sa primeasca o suma de bani pentru fiecare redifuzare a filmelor facute de ea, precum "Maria Mirabela" si "Domnisoara Christina".

Cei doi actori declara insa ca au primit prea putini bani de cand sunt inscrisi la CREDIDAM pentru cat de des s-au difuzat filmele lor. In sase ani, Pintea spune ca n-a primit mai mult de 3.000 de lei prin aceasta institutie.

Actorul acuza sistemul de la CREDIDAM ca functioneaza ca in timpul regimului comunist, cand drepturile de autor si cele conexe nu erau recunoscute, iar statul incasa toti banii. "Mi-am verificat contul de la ei de vreo trei ori. Cand am vazut ce sume ridicole apar acolo, mi s-a facut rusine", explica Pintea.

1.400 de lei pentru "Maria Mirabela"" Medeea Marinescu ii acuza si ea pe cei de la CREDIDAM ca nu i-au protejat bine drepturile. Pentru patru ani, ea n-a primit mai mult de 1.400 de lei. Horatiu Malaele comenteaza si el foarte scurt situatia: "Nu ma intereseaza prea mult. N-am primit atatia bani de la CREDIDAM incat sa cred ca este o necesitate pentru mine".

Directorul institutiei, Stefan Gheorghiu, da insa vina pe televiziunile cu care spune ca este nevoit sa lupte. "Cu Societatea Romana de Televiziune si Radio avem mai multe procese pe rol. Unele se termina, incep altele, pentru ca ei apoi ataca hotararile", motiveaza Gheorghiu. B1 TV, ca si alte televiziuni, nu a platit drepturile pentru 2006 si a cerut o amanare. "Vrem sa avem o legatura buna cu ei, nu le dam imediat in cap", explica Gheorghiu.

Actorii, inscrisi sau nu la CREDIDAM, simt lipsa unor agenti care sa le negocieze contractele si sa le apere drepturile. Ei recunosc faptul ca uneori nu stiu ce li se cuvine. "Acum m-ar interesa sa stiu ce drepturi pot cere", explica Luminita Gheorghiu, care nu si-a luat un agent nici dupa ce jucase, acum sapte ani, in "Cod necunoscut", film al apreciatului regizor Michael Haneke.

LISTA NEAGRA

TVR nu plateste Televiziunea Romana ocupa unul dintre locurile fruntase printre rau-platnici. Anual, televiziunea nationala datoreaza CREDIDAM in jur de doua milioane de lei. Din aceasta suma, in 2005, TVR a platit 3.800 de lei in iulie si apoi inca 4.000 de lei.

Anul trecut, platile au crescut: 400.000 lei in iulie si 600.000 lei in septembrie, dar au acoperit doar jumatate din suma anuala datorata. Dintre celelalte televiziuni, B1 TV si Antena 1 continua sa amane platile pentru 2006.