Activiștii Greenpeace spun „Stop!” poluării auto

“Monstrul CO2”, “Pune frână încălzirii globale!”, “Stop CO2!” acestea sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe bannerele cu care activiștii Greenpeace au iesit în stradă astăzi, într-una dintre cele mai aglomerate intersecții din București, cu ocazia Zilei mondiale fără mașini.

Echipați cu filtre de praf și combinezoane albe, voluntarii Greenpeace au stat aproape două ore în intersecția din Piața Unirii în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra impactului devastator pe care-l are poluarea auto asupra mediului.

În intervalul 1990-2007, emisiile de dioxid de carbon (CO2) au atins cota de 67% în țara noastră, iar la nivel european creşterea a fost de 30%. Dioxidul de carbon face parte din categoria gazelor cu efect de seră, principalele responsabile pentru încălzirea globală, potrivit datelor Greenpeace. "Deși, cu toții știm că transportul poluează, nu facem nimic practic în viața de zi cu zi pentru a stopa acest lucru. Ori, este la îndemâna oricui să încerce să reducă din aceste efecte negative. Fiecare dintre noi se poate implica” spune Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Raluca, 22 de ani, activist Greenpeace spune că militează pentru stoparea poluarii în speranța că într-o zi va putea respira un aer curat în București, nu gaze de eșapament.

Un biciclist oprit la semafor sfidează mașinile spunând că a ales să meargă pe bicicletă pentru că este mai ușor. De cealaltă parte, șoferii se lasă cu greu convinși „N-aș renunța pentru nimic la mașină. N-aș merge cu bicicleta de teamă să nu dea prima mașina peste mine”, spune Adrian, un șofer oprit în aceeași intersecție.

Scuzele șoferilor

„N-am unde să-mi țin bagajele”, „De obicei merg cu bicicleta, doar azi am luat mașina”, „Vin din alt oraș”, „Nu-mi pasă”, acestea sunt doar câteva dintre reacțiile șoferilor la vederea mesajelor Greenpeace. Potrivit activiștilor de mediu, cei mai indiferenți soferi au fost cei care conduceau mașini mari, de teren, urmați de femei. Au fost și reactii pozitive venite mai ales din partea bicicliștilor și a pietonilor.

“Ar trebui să renunțăm mai des la mașini. Eu nu circul cu mașina pentru că sunt conștientă cât de mult poluează, iar în al doilea rând nu vreau să stau blocată în trafic ore întregi” spune Veronica în așteptarea culorii verzi a semnaforului pentru pietoni.

În paralel cu acţiunea din Bucureşti, de Ziua mondială fără maşini, Greenpeace România mai mobilizează activişti şi voluntari în Bacău, Iaşi şi Cluj în acţiuni asemănătoare.