Operatorul elen pentru transportul gazelor naturale DESFA a organizat la Salonic o întâlnire de lucru pentru promovarea proiectelor necesare dezvoltării Coridorului Vertical de Gaze Naturale, pornind din Grecia către Europa Centrală, cu participarea companiilor Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și EUSTREAM (în calitate de observator), care gestionează sistemele de transport al gazelor naturale și al gazelor naturale lichefiate (GNL) din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și, respectiv, Slovacia.
Pe durata întâlnirii, participanții au recunoscut importanța realizării unor proiecte țintite pentru eliminarea blocajelor și întărirea interconectivității între sistemele țărilor în cauză, permițând fluxuri de gaze bidirecționale de la sud la nord și invers și asigurând în continuare securitatea energetică și diversificarea surselor de aprovizionare a Europei, scrie capital.gr.
Creșterea capacității de transport
Reprezentanții companiilor au prezentat investițiile pe care le au în plan pentru sistemele pe care le administrează, având ca scop creșterea capacității de transport a gazelor naturale prin Coridorul Vertical. Totodată, au prezentat rezultatele testelor de piață, cu caracter neangajant, pe care le-au efectuat, precum și estimările inițiale pentru cererea viitoare de capacitate la punctele de interconectare ale sistemelor lor. Aceștia sunt pași esențiali în procesul de creștere a capacității de transport a sistemelor naționale ale țărilor participante, conform prevederilor regulamentelor UE.
Totodată, participanții au convenit să întreprindă acțiuni concertate în scopul realizării investițiilor necesare, precum și finalizarea procesului de alocare a viitoarei capacități de transport prin Coridorul Vertical în cursul anului 2024. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv s-a convenit înființarea unor grupuri de lucru, precum și realizarea de întâlniri succesive, prima întâlnire urmând să aibă loc la Sofia, în octombrie 2023.
Activarea integrală a Coridorului Vertical va îmbunătăți semnificativ rolul țărilor participante în ceea ce privește securitatea aprovizionării pieței energetice a UE, permițând accesul la surse diversificate de aprovizionare prin sistemele europene de transport de gaze naturale și GNL. Această dinamică va fi extinsă și mai mult prin utilizarea acestor infrastructuri pentru gaze regenerabile și hidrogen.
Un flux fără întreruperi de gaz
Directorul executiv al DESFA, Maria Rita Gali, a declarat: „În peisajul energetic actual în continuă schimbare, cooperarea regională pentru dezvoltarea de rute flexibile pentru gazele naturale este de o importanță vitală, deoarece va asigura utilizarea optimă a infrastructurilor noastre, făcându-le mai eficiente și mai rezistente la evoluțiile viitoare.
Suntem deosebit de bucuroși că am avut ocazia să ne întâlnim cu omologii noștri din Europa Centrală și de Sud-Est pentru a aprofunda cooperarea noastră cu scopul de a permite un flux fără întreruperi de gaz în regiune prin eliminarea oricăror blocaje din sistemele noastre. Acest lucru va contribui semnificativ la consolidarea securității capacităților de aprovizionare și de stocare pentru toate țările, diversificând în continuare sursele de aprovizionare și permițând optimizarea per ansamblu a infrastructurii noastre. Într-un mediu atât de schimbător, este deja o prioritate de top să consolidăm securitatea pe termen lung a aprovizionării, nu numai a regiunii, ci și a Europei în general”. (Rador)