Actiunile bancilor, supraevaluate

Actiunile bancilor, supraevaluate

Presedintele celui mai mare fond care investeste in Europa de Est, Peter Elam Hakansson, vrea sa investeasca mai mult, dar nu prea are in ce.

Peter Elam Hakansson este unul dintre fondatorii celui mai mare fond care face investitii in Europa de Est: East Capital. Fondul are active nete de peste 3,8 miliarde de euro. In Romania a inceput sa investeasca in anul 2002. Pana acum, fondul a bagat in companii autohtone circa 125 de milioane de dolari.

Daca ar gasi o companie "grozava", eventual nelistata, fondul ar investi inca pe atat. "Depinde de companie", spune insa Hakansson. Dar companiile sunt mult prea scumpe pentru valoarea lor.

EVZ: East Capital a investit in companii autohtone 125 de milioane de dolari. Cat din aceasta suma este investita in companii listate? Peter Elam Hakansson: Aproape tot. 95a sau poate chiar mai mult.

Pe bursa in ce domenii ati investit, in special in companii petroliere?

Am investit in Petrom, care este una dintre cele mai mari companii.

Care e motivul? Acesta este cel mai spectaculos sau cel mai promitator segment?

Este o combinatie de factori. Daca te uiti ca este segment cu un potential mare din restructurarea companiilor. (...) Petrom are un potential mare.

Sunt si titluri foarte scumpe pe BVB, potrivit analizelor East Capital?

Bancile.

Toate cele trei banci listate?

Din nefericire. Noi credem ca sectorul bancar este cel mai interesant pentru investitori si nu ma refer numai la institutiile listate. Crezand asta, iti doresti sa ai o expunere pe acest segment. Din nefericire, cand ne uitam la bancile listate, pretul reflecta deja valoarea, nu mai au loc de crestere.

Ati investit si in bancile autohtone?

Am investit in Banca Transilvania, in 2002.

Sunteti interesati si de banci nelistate?

Da.

Ati discutat cu actionarii unor astfel de institutii?

Nu pot sa comentez. Dar este un segment in care ne-ar placea sa investim.

Ce alte domenii vi se mai par interesante?

Bunuri de consum, retail si domeniile care sunt legate de constructii. Acestea sunt cele trei segmente favorite pentru stadiul in care Romania se afla in prezent. Si, evident, sectorul financiar.

Doriti sa investiti mai mult in companii listate?

Cand ne decidem sa investim, avem in vedere o combinatie de mai multi factori: multe dintre fondurile noastre tranzactionate zilnic; trebuie sa echilibram lichiditatea, evaluare cu diversificarea portofoliului. (...) Mi-ar placea sa investim mai mult in Romania, dar in unele companii avem impusa o limita de 1% - SIF-uri.

Daca nu era aceasta situatie, am detine mai multe actiuni ale SIF-urilor, de exemplu. (...) Limitarea ar trebui eliminata. Acum, oamenii care vor sa cumpere peste limita gasesc o cale oricum. Si singurul lucru pe care il faci este sa "scare away" investitorii institutionali din Vest deoarece, daca este 1a sau daca se schimba la 5%, ei gasesc o alta restrictie.

In ce companii nelistate a investit East Capital?

Numai pe piata imobiliara in prezent. Ne-ar placea sa investim in companii nelistate din Romania si ne uitam la astfel de posibilitati, dar nu am facut prea mult in privinta aceasta.

Companiile romanesti sunt mult prea scumpe?

In cazul companiilor nelistate pe care noi le-am vazut, asteptarile in privinta pretului erau prea ridicate.

CV Peter Elam Hakansson Suedez de nationalitate, Hakansson este unul dintre fondatorii East Capital, cel mai mare fond de investitii care face plasamente in Europa de Est. Este presedintele companiei si seful echipei de management a activelor si de cercetare. Ca manager de fond a primit de patru ori prestigosul premiu "Golden Star for Best Fund Manager by Morningstar and Dagens Industri".

Inainte de a pune bazele East Capital, Hakansson a lucrat zece ani la Enskilda Securities in Londra, Paris si Stockholm, fiind seful departamentului de investitii pe piata de capital, respectiv seful departamentului de cercetare. Hakansson a fost printre primii care a descoperit pitele de capital din Balcani si din Rusia la inceputul anilor ‘90.

 

Ne puteți urmări și pe Google News