Actiuni Transelectrica pentru 600 de fosti proprietari

O parte dintre proprietarii deposedati de comunism sunt despagubiti prin Bursa de Valori.

Prima despagubire a fostilor proprietari prin intermediul pietei de capital a avut loc ieri, la sediul Bursei de Valori Bucuresti.

Au fost invitati 20 de fosti proprietari care vor deveni actionari in cadrul companiei Transelectrica. Ei fac parte dintre actionarii care vor detine 5% din transportatorul national de electricitate, listat la Bursa.

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, nu a scapat ocazia sa-i aminteasca lui Traian Basescu faptul ca „a despagubi o victima a regimului comunist face cat 100 de pagini de raport despre condamnarea comunismului”.

Titlurile de despagubire pot fi vandute de actualii proprietari dupa sase luni, pe Bursa. „Sper insa ca persoanele care primesc actiuni sa nu le vanda pe Bursa, ci sa devina investitori activi”, a spus Stere Farmache, presedintele executiv al BVB.

Asteptare rasplatita

Cea mai mare despagubire acordata apartine fratilor gemeni Pascu, care au primit fiecare 4,55 miliarde lei vechi in actiuni la Transelectrica, potrivit prevederilor legii referitoare la despagubirea fostilor proprietari, anterioara legii care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea.

Aproximativ 600 de fosti proprietari au acceptat sa fie despagubiti prin actiuni la Transelectrica, cu o valoare de 31,5 lei pe actiune. „Daca cineva avea de primit, dupa evaluarea proprietatilor, 1 miliard de lei vechi, el va primi 1,6 miliarde lei in actiuni Transelectrica”, a spus Vosganian, deoarece ieri o actiune a avut valoarea de 46,5 lei la Bursa.

„Guvernantii au intarziat putin, dar nu am fost foarte speriat ca se intarzie pentru ca mai am si alte afaceri”, ne-a spus Cristian Pascu, 35 de ani, adaugand ca are incredere in actiunile Transelectrica, pentru ca este o companie profitabila.

Despagubirile nu vor fi impozitate

Toma Ioana, 65 de ani, care a primit 5.000 de actiuni impreuna cu sora ei pentru un teren din centrul Ploiestiului devenit azi parc, ne-a spus ca „nu atat pentru teren sau bunurile confiscate am asteptat despagubirea asta, cat pentru suferinta din comunism, cand tatal a fost inchis in timp ce noi eram copii”, a spus ea.

Statul nu impoziteaza castigurile din tranzactiile cu aceste actiuni si nici dividendele din detinerile la Transelectrica. De exemplu, daca cineva are actiuni in valoare de 1 milion de lei si le vinde cu 2 milioane, nu plateste impozit pentru diferenta. Pentru a valorifica actiunile, detinatorul acestora trebuie sa-si deschida un cont la o casa de brokeraj.

CASTIGURI

Fondul Proprietatea da dividende

Din septembrie, cei peste 2.000 de actionari ai Fondului Proprietatea vor primi dividende pe 2006 pentru actiunile detinute si nelistate, a spus ministrul economiei.

„Demonstram astfel ca actiunile la Fondul Proprietatea au valoare de piata”, spune Vosganian, adaugand ca din octombrie vor fi despagubiti cu bani cash, in limita plafonului de 5 miliarde lei vechi cei care nu doresc actiuni. 

Varujan Vosganian a mai spus ca are in vedere listarea Transelectrica pe bursele internationale. Ministrul vrea sa aduca pe Bursa complexurile energetice pentru ca acestea sa aiba bani pentru investitiile in mediu (estimate la 2 miliarde euro).

STRATEGIA ENERGETIC

Guvernul anuleaza calendarul preturilor la gaze Dupa ce s-a aflat doua luni in dezbatere publica, proiectul strategiei energetice a guvernului a fost refacut. Ministerul Economiei si Finantelor a eliminat din cadrul proiectului strategiei calendarul evolutiei pretului gazelor din pricina dificultatilor in estimarea acestuia.

Alinierea pretului gazelor din import cu cele produse in tara se va realiza in cele din urma in 2010. Aceasta in conditiile in care alinierea trebuia realizata in 2006, iar ulterior termenul a fost prelungit pana in 2008.

In proiectul initial, pretul gazelor produse in tara crestea de la 170 dolari la 248 dolari pentru 1.000 de metri cubi in 2008, urmand ca in 2015 sa ajunga la 370 de dolari.

In ceea ce priveste productia gazelor, guvernul estimeaza acum ca se va produce mai mult, adica 11,7 miliarde metri cubi fata de 10,4 miliarde metri cubi estimati initial.

Investitiile, de trei ori mai mari

Investitiile in sectorul energetic vor fi de peste 30 miliarde euro pana in 2020, potrivit strategiei energetice a guvernului, desi in proiectul initial investitiile necesare erau de doar 10 miliarde de euro.

Sectorul energiei electrice are nevoie de cele mai multe investitii, potrivit guvernului. In acest domeniu se vor duce 17 miliarde de euro, in principal pentru construirea de noi unitati de productie.

Domeniul gazelor naturale are preconizate investitii de 1,5 miliarde euro, in special pentru depozitele de gaze, iar sectorul minier va absoarbe 2,2 miliarde euro.

„Petrolul” are nevoie de aproape 3,2 miliarde euro pentru exploatare si productie si pentru mentinerea ratei de inlocuire a rezervoarelor la 70%. (Catalin Balan)