Acte dubioase la Fondul Proprietatea

Formulările din actele care pregătesc licitaţia pentru administratorul FP avantajează jucătorii români în defavoarea celor străini.

Comisia numită de guvern pentru selectarea managerului Fondului Proprietatea (FP) şi-a pregătit toate instrumentele ca să o scoată învingătoare pe compania sau pe consorţiul dorit de membrii acesteia.

Se pare că favoritul cursei este BCR Asset Management, susţin surse din piaţă. Divizia de investiţii a Băncii Comerciale Române, controlată de grupul austriac Erste, este singura înregistrată în România din cele 28 de firme care s-au arătat interesate, până la 1 august, să administreze activele Fondului. Iar condiţiile descrise în Regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea administratorului FP şi în Caietul de sarcini al licitaţiei favorizează candidaţii prezenţi pe piaţa autohtonă şi pe cei care au experienţă de administrare a companiilor româneşti.

Şeful comisiei de selecţie a administratorului FP, fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu, susţine însă că „legea românească e foarte clară“, iar companiile interesate trebuie să fie înregistrate în România şi să administreze participaţiile FP, dar şi Fondul în sine. El nu a vrut să facă comentarii legate de favorizarea unor candidaţi, precizând că mâine (astăzi - n.r.) va oferi mai multe detalii în cadrul unei conferinţe. Întârzierile se prelungesc Vlădescu a condus şi comisia de privatizare a BCR, achiziţionată de Erste Bank, în 2005, în urma unei licitaţii asemănătoare cu cea care va fi organizată pentru alegerea managerului Fondului. Administratorul va fi cunoscut cel mai devreme la sfârşitul lui februarie. El va trebui să se ocupe de administrarea sa şi a societăţilor cu care are deja contracte, şi totodată de administrarea portofoliului societăţii şi a Fondului în sine, cu organizarea AGA, întocmirea bugetului, a situaţiilor financiare, relaţia cu despăgubiţii, acţionarii şi instituţiile de stat. Regulamentul de organizare a licitaţiei şi Caietul de sarcini conţin multe prevederi neclare şi lasă comisiei mână liberă să aleagă firma sau consorţiul pe care şi-l doreşte. Comisia are posibilitatea să-şi manifeste puterea discreţionară în a doua etapă din cele trei care compun procesul de selecţie. Potrivit regulamentului, după prima fază numită „preselecţia iniţială“, vor trece mai departe între trei şi cinci candidaţi, care vor participa la „preselecţia prin dialog competitiv“. În cadrul acestei etape, membrii comisiei lui Vlădescu vor discuta cu firmele selectate despre oferta lor, onorariul şi contractul de administrare şi vor alege pentru ultima fază, pe criterii incerte, două-trei companii sau consorţii. În ultima etapă, care este o licitaţie pe criterii economice, un calculator va alege câştigătorul care a cerut cel mai mic preţ, la fel ca în cazul privatizării BCR.   Cereri mici pentru un Fond mare Contractul de administrare a portofoliului FP va trebui aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Deşi va fi redactat atât în limba română, cât şi în engleză, va prevala varianta în română, astfel fiind avantajaţi candidaţii autohtoni.   Viitorul manager al FP trebuie să poată gestiona active de circa 4 miliarde de euro. Însă regulamentul publicat de Sebastian Vlădescu oferă o portiţă de acces şi companiilor care nu pot demonstra acest lucru. Conform documentului, societatea selectată poate să delege administrarea Fondului către alte companii.   Altfel spus, să plătească alte firme ca să-i facă treaba. Administratorul va trebui să asigure un randament al investiţiilor FP mai mare decât creşterea economică. Adică, un randament destul de mic, în condiţiile în care anul viitor se estimează o creştere economică de 3%-4%.

STATUT   Viaţă lungă pentru administratorul FP   Conform documentelor publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial, cel mai probabil durata de viaţă a Fondului Proprietatea va fi prelungită peste cei zece ani prevăzuţi iniţial, de la înfiinţarea sa în 2005. Fondul trebuie văzut „ca o entitate care va rămâne mult timp în activitate“, se arată în anexele la Caietul de sarcini. Pe de altă parte, mandatul managerului va fi de patru ani, însă Vlădescu doreşte numirea sa pe perioadă nedefinită, urmând ca mandatul să fie prelungit înainte să expire. FP urmează să se înregistreze la CNVM ca societate de investiţii de tip închis. La sfârşitul primului semestru, Fondul deţinea acţiuni la 88 de societăţi, iar valoarea totală a activelor era de 14,77 miliarde de lei. Numai 48,6% din portofoliul FP sunt acţiuni listate.