Ministerul Fondurilor Europene publicat, ieri, 10 februarie 2014, a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit documentului, miniștrii Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și DanielConstantin vor controla absorbția fondurilor europene de coeziune.
Acordul de Parteneriat 2014-2020 stabileşte priorităţile de finanţare din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii pentru a susţine competitivitatea, convergenţa şi cooperarea, pentru a încuraja dezvoltarea inteligentă, bazată pe creştere economică şi incluziune socială. Propunerea de Acord de Parteneriat va fi transmisă Comisiei Europene la sfârşitul acestei luni.
Conform celei de a doua versiuni a Acordului de Parteneriat, Guvernul a propus următoarele alocări de fonduri de coeziune pentru programele operaţionale:
- Programul Operaţional Infrastructură Mare – 9,07 miliarde euro
- Programul Operaţional Regional – 6,47 miliarde euro
- Programul Operaţional Capital Uman – 3,44 miliarde euro
- Programul Operaţional Competitivitate – 1,26 miliarde euro
- Programul Operaţional Capacitate administrativă – 0,52 miliarde euro
- Programul OperaţionalAsistenţă Tehnică – 0,3 miliarde euro
- Programele de cooperare transfrontalieră – 0,45 miliarde euro
"Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020, datorită simplificării structurii instituţionale", se arată într-un comunicat remis de Ministerul Fondurilor Europene. Atribuţii de autoritate de management au fost stabilite numai la nivelul a trei ministere, după cum urmează:
- Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică;
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană;
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Programul Operaţional pentru Pescuit.
"Coordonarea va ţine seama de lecţiile învăţate în perioada 2007-2013 şi va urmări eficientizarea procesului de implementare şi reducerea poverii administrative, iar concentrarea tematică a fondurilor va asigura obţinerea unui impact semnificativ al investiţiilor, respectiv continuitatea intervenţiilor sustenabile din actuala perioadă de programare", se mai arată în documentul citat.
În perioada 2014-2020, România are alocate fonduri europene în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune. Raportată la numărul de locuitori, alocarea este cea mai mică din UE, de aproximativ 1.000 de euro/ locuitor.
CITIȚI ȘI:
- Creştere accelerată de absorbţie a fondurilor UE la Transporturi