Acord semnat de Bulgaria pentru gaz natural din Turcia. Cum este ocolită Grecia

Sursa foto: Dreamstime.com

Bulgaria va primi peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale din Turcia. Planurile Turciei în Tracia.

Compania Bulgargaz din Bulgaria și compania turcă Botaș, deținută de stat, au semnat marți un acord de livrare de gaze, care prevede accesul celei dintâi la terminalele de gaze și la rețeaua de transport ale celei de-a doua. Ceremonia oficială a avut loc la sediul guvernului bulgar, în prezența miniștrilor energiei din cele două țări, Rosen Hristov și Fatih Dönmez, potrivit ieidiseis.gr.

”Am avut dificultăți în privința aprovizionării cu gaze în 2022 și acum rezolvăm problema împreună cu partenerii noștri din Turcia. Detaliile acordului au fost convenite în perioada 24-25 decembrie 2022 și astăzi, odată cu semnarea acordului, oferim un nou început cooperării extinse în sectorul energetic. Bulgaria are posibilitatea de a cumpăra gaze naturale de la toți producătorii mondiali și de a-l descărca în Turcia, ceea ce ne este foarte convenabil, deoarece problema lipsei infrastructurii pentru descărcarea gazului lichefiat a fost rezolvată datorită acordului”, a declarat Hristov după semnarea acordului.

Dönmez și-a exprimat speranța ca anul 2023 va fi unul fructuos pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în special în domeniul energiei, și a spus că acordul în domeniul gazului a fost semnat pentru o perioadă de 13 ani.

„Durata acordului semnat este de 13 ani și va asigura tranzitul anual a 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale și va asigura de asemenea în mare măsură securitatea aprovizionării Europei și Bulgariei. Prin eforturi comune, acest volum de gaze naturale va fi asigurat și, eventual, crescut”, a spus Dönmez. El a menționat că acordul cu Bulgaria permite Turciei să facă încă un pas spre a deveni un hub pentru transportul gazelor naturale.

În aprilie 2022, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz din cauza că nu a acceptat să plătească în ruble la data respectivă. Bulgaria a anunțat apoi că a găsit variante alternative de aprovizionare - în principal gaz natural lichefiat (GNL) din SUA și gaz din Azerbaidjan - la un preț semnificativ mai mic decât cel oferit de Gazprom, iar în iunie prețul a scăzut la 141,36 leva (aproximativ 71 de euro), după care a început din nou să crească brusc din cauza problemelor legate de livrările de GNL.

Gazul pompat în depozitul subteran de gaz Chiren din Bulgaria a fost scump, iar acest lucru are acum un impact major asupra prețului combustibilului albastru, determinând creșterea prețului gazului în Bulgaria în prima zi a noului an. Comisia de Reglementare a Energiei și Alimentarea cu Apă a aprobat în ianuarie un preț de 179,33 leva (aproximativ 92 de euro) pe megawatt-oră fără taxe suplimentare, în creștere de la 146,09 leva (aproximativ 73 de euro) în decembrie.

Anterior, se preconiza că prețul gazelor naturale va depăși 200 de leva (circa 102 euro), dar temperaturile ridicate și, în consecință, consumul redus de gaz au făcut posibilă ajustarea prețului.

Tracia de Est - în centrul atenției

În același timp, potrivit Bloomberg, acordul deschide o nouă rută de aprovizionare foarte utilă către sud-estul Europei, după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea continentului în urma invadării Ucrainei.

Până în prezent, cea mai scurtă cale de acces a Bulgariei la GNL era prin Grecia, unde cumpărătorii trebuie să liciteze pentru locuri de acostare a navelor, conform regulilor Uniunii Europene. Turcia, fiind în afara blocului comunitar, dar conectată la acesta prin conducte, nu este obligată de aceste reguli și are capacitatea de a oferi condiții avantajoase.

În timp ce Europa de Vest se grăbește să construiască o nouă infrastructură pentru a înlocui gazul rusesc, Turcia folosește deja mai puțin de jumătate din capacitatea de 21,9 milioane de tone a celor patru terminale GNL ale sale, potrivit datelor Bloomberg.

Ambiții legate de crearea unui hub

În același timp, Turcia plănuiește ca în Tracia de Est, de la granița cu Bulgaria, să creeze un „hub global” pentru gaze naturale.

Pe lângă GNL, Ankara investește într-o nouă capacitate de stocare și negociază cu Rusia și Turkmenistan pentru noi livrări care ar putea tranzita Turcia către Europa. Potențialele impedimente includ costul conductei, care ar putea ajunge la miliarde de dolari, și fricțiunile geopolitice dintre UE și Rusia.

Turcia a mai făcut deja un pas spre obiectivul său în luna decembrie, când România a acceptat să importe gaze din Azerbaidjan prin Turcia. Bulgaria primește în prezent o treime din aprovizionarea sa anuală din Azerbaidjan în baza unui contract pe termen lung. (Rador)