Tarifele pentru asigurarea obligatorie de răspundere auto (RCA) pot creşte cu cel mult 50% faţă de cele practicate în iunie 2015.
Cel puţin aşa rezultă dintr-un protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cei ai companiilor de asigurări, potrivit Agerpres.
"Am căzut de acord să acceptăm o creştere de până la 50% a poliţei RCA şi să luăm ca preţ de referinţă luna iunie 2015. Pe termen lung, s-a ţinut cont de toate propunerile noastre, inclusiv pentru modificarea Legii 136/1995 începând cu ianuarie 2016. Noi am cerut mai multe modificări şi aşteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislaţiei din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia poliţe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislaţiei actuale. De asemenea, să existe posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat. Mai cerem ca achitarea poliţei RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid. Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întâlnirea de ieri (marţi- n.r.), vom continua protestele, din luna februarie, la nivel naţional, cu sute de mii de maşini în stradă", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
Soluţia găsită de ASF este că de la calculul daunalităţii va fi exclusă Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condiţiile în care aceasta era luată în calcul printr-o metodologie mai veche. În acest sens, ASF va amenda o normă internă prin care va lega majorarea tarifului de rata daunalităţii, însă aceasta va fi limitată la 50%.
La începutul lui 2014, asigurarea pentru un autovehicul comercial era de circa 5.000 de lei. Acum, la sfârşitul lui 2015, preţul poate depăşi 20.000 de lei.