Din cauza decalării termenelor de plată a facturilor, Spitalul Judeţean din Sibiu cumpără consumabile la suprapreţ.
Lipsa unei finanţări corespunzătoare şi plata furnizorilor la termene decente, obligă cel mai mare spital din judeţul Sibiu să facă achiziţii la preţuri duble faţă de cele de pe piaţă.
Situaţia a fost ilustrată de medicul Adrian Şanta, directorul Spitalului Judeţean Sibiu, care a dat drept exemplu modul de achiziţionare a banalelor baterii de tip AA, necesare instrumentelor medicale.
"Am descoperit că bateriile de tip AA sunt cumpărate de noi la preţ dublu faţă de cel din magazin. Am primit şi explicaţia, este perfect legal", spune Adrian Şanta. Explicaţia "legalităţii" unei astfel de situaţii este legată de subfinanţarea instituţiei medicale, ale cărei datorii cresc în fiecare lună.
"Pentru că eu, spital, nu mă pot duce cu bani în buzunar la magazin să cumpăr baterii, trebuie să organizez licitaţii, adică să cumpăr prin intermediar. Dar, noi plătim la sute de zile după achiziţie. Şi, atunci, cei care se mai prezintă la licitaţie îşi pun un adaos pe măsura scadenţei facturilor", explică dr. Adrian Şanta.
Termene de plată de 370 de zile, în loc de 180 de zile, cât e legal
În sistemul medical din România, scadenţele facturilor către furnizori au termene de plată total diferite faţă de cele care se practică în mod obişnuit în restul economiei. Astfel, pentru medicamente termenele de plată sunt de 180 de zile, iar pentru materialul sanitar, termenul este de 90 de zile.
Cu toate acestea, la Sibiu scadenţele facturilor sunt cu mult depăşite. "Furnizorii au un termen de plată de 180 de zile, iar noi le plătim la 370 de zile", spune Şanta. Potrivit medicului, în acest moment, Spitalul Judeţean Sibiu achită medicamentele cumpărate şi facturate către spital în aprilie anul trecut.
Situaţia finanţelor unităţii medicale s-a agravat după trecerea lui în administrarea Consiliului Judeţean. De la nivelul unui consum de şapte milioane de lei lunar, anul acesta, prin contractul cu Casa judeţeană de asigurări de sănătate, spitalului nu îi mai sunt alocate nici cinci milioane de lei lunar.