Acesta e marele pericol al coronavirusului din China! Iată ce susțin experții britanici!

Situația din China este disperată și, din păcate, nu e decât începutul. Aceasta este concluzia înfricoșătoare a experților britanici care au analizat evoluția 2019-nCoV, cunoscut sub numele de coronavirus. Modelul realizat de experții britanici conduși de Jonathan Read arată că pînă pe 4 februarie numărul chinezilor infectați cu coronavirus va ajunge la aproximativ 250 000 (mai precis, între 132,751 și 273,649).

Nu sunt niște cifre scoase din burtă sau umflate în așa fel încât să declanșeze panica. În epidemiologie se pot face astfel de predicții pornind de la R0- Rata de bază a reproducerii (basic reproduction number). Această rată de bază a reproducerii reprezintă numărul mediu de noi infecții contractate de la un singur bolnav.  Cu cât este mai mare, cu atât boala este mai periculoasă, iar numărul victimelor crește.

De exemplu, pentru gripa comună, R0 variază între 0,9 și 2.1, în timp ce pentru gripa spaniolă care a declanșat o pandemie în perioada 1918-1919 (omorând între 50 și 100 de milioane de oameni), această rată a variat între 1,4 - 2,8, cu o medie de 2.  Care este rată de bază a reproducerii în ceea ce privește coronavirusul nu știm cert până acum și nici nu vom afla prea curînd pentru că Republica Populară Chineză nu este cea mai transparentă țară din lume. Organizația Mondială a Sănătății a făcut, însă, o estimare, iar cifrele preliminare sunt înfricoșătoare, între 1,4 și 2,5, un sfert  din cazuri fiind grave. Gradul de transmitere de la om la om nu este încă clar.

Jonathan Read, un expert din Marea Britanie în transmiterea și dinamica bolilor infecțioase, susține, în lucrarea redactată împreună  cu patru colegi, că R0 pentru coronavirus  va fi mult mai mare- între 3.6 și 4.0.

Nu este singura  veste proastă, Reed estimează că numai 5,1% din infecțiile din Wuhan au fost identificate până acum.  Pornind de aici, experții britanici susțin că, dacă nu se produce nicio schimbare în ceea ce privește controlul sau transmiterea bolii, e inevitabil să apară noi focare în alte orașe din China, „și infecțiile vor fi exportate în continuare spre destinații internaționale într-un ritm din ce în ce mai mare”.

Reed prevede, de asemenea, că până la 4 februarie 2020, țările cu cel mai mare risc de a importa infecții prin călătorii aeriene sunt Thailanda, Japonia, Taiwan, Hong Kong, Coreea de Sud, SUA, Malaezia, Singapore, Australia și Vietnam. De altfel, unele dintre acestea au anunțat deja primele cazuri.

Chiar dacă vi se pare că majoritatea presupunerilor lui Reed sunt excesiv de pesimiste, argumentele sale sunt greu de combătut: " Rapiditatea creșterii numărului de cazuri de la identificarea focarului este multă mai mare decât cea observată la focarele SARS  (Sindromul Acut Respirator Sever) sau MERS-CoV (Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu ). Acest lucru este în concordanță cu estimările mai mari R0 pentru acest focar, comparativ cu aceste alte coronavirusuri, ceea ce sugerează că reținerea sau controlul acestui agent patogen poate fi substanțial mai dificilă ".

Cum numărul morților crește, iar rata de deces pare să se situeze undeva spre 4%, putem duce calculul și mai departe. Dacă Reed are dreptate și  250.000 de chinezi vor fi infectați până pe 4 februarie, înseamnă că numărul victimelor va depăși, în  următoarele 2-3 săptămâni, 10.000 de persoane. Cum și numărul țărilor care raportează prinele cazuri de infecție crește de la o oră la alta, pericolul la scară mondială este uriaș, iar temerile privind izbucnirea unei pandemii de proporțiile gripei spaniole cât se poate de întemeiate.