Aceasta este cea mai sudică biserică ortodoxă din lume. Rușii au transportat-o cu vaporul până la Polul Sud

Aceasta este cea mai sudică biserică ortodoxă din lume. Rușii au transportat-o cu vaporul până la Polul Sud

Biserica Sfânta Treime este o biserică ortodoxă rusească situată pe insula King George, lângă stația de cercetare rusească Bellingshausen din Antarctica. Clădirea bisericii are 15 metrii înălțime și încap în ea maxim 30 de persoane, find făcută în stil tradițional rusesc.

Proiectul ambițios de a construi o biserică sau chiar o mănăstire în Antarctica exista din anii 90, dar abia în 2004 a fost dus la capăt. Clădirea bisericii are 15 metrii înălțime și încap în ea maxim 30 de persoane, find făcută în stil tradițional rusesc. A fost construită în Rusia de către tâmplarul K.V. Khromov, apoi dezmembrată și transportată cu vaporul până la locul în care se află în prezent.

Se fac slujbe în fiecare săptămână

Primul preot care a slujit în această biserică a fost părintele Kallistrat, un călugăr de la mănăstirea  Troitse-Sergiyeva situată la 70 de km de Moscova. Lăcașul de cult a fost sfințit la 15 Februarie 2004 de către episcopul Theognost care e și stareț al mănăstirii  Troitse-Sergiyeva. Acesta a vizitat Antarctica special pentru această ocazie. La slujbă au participat mai mulți preoți, pelerini și sponsori. La Biserica Sfânta Treime slujesc pe tot timpul anului unul sau doi preoți de la mănăstirea  Troitse-Sergiyeva care se oferă voluntari pentru misiunea din Antarctica. Aceștia sunt schimbați anual de către mănăstire, dar unii precum părintele Kallistrat aleg să se întoarcă pe insulă după un an sau doi petrecuți în Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se țin și slujbe în spaniolă pentru turiștii din America de Sud

Printre sarcinile preoților de la această biserică se numără rugăciunile pentru sufletele celor 64 de ruși care au murit în expedițiile antarctice și asigurarea serviciului religios pentru personalul stației de cercetare Bellingshausen și a altor stații din apropiere. Pe lângă cercetătorii ruși, mai vizitează biserica și cercetători chilieni, polonezi și coreeni, precum și turiști. Unele slujbe sunt ținute în spaniolă pentru vizitatorii din America Latină.

S-a oficiat prima căsătorie din Antarctica

Cu anumite ocazii preoții îi botează în Oceanul Antarctic pe cei care trec la creștinism. Tot aici a avut loc și prima căsătorie din Antarctica, la 29 Ianurie 2007 un chilian convertit la ortodoxie, Eduardo Aliaga Ilabaca, s-a căsătorit cu rusoaica Angelina Zhuldybina. Atunci când nu sunt ocupați cu cele sfinte preoții ajută la întreținerea stației Bellingshausen.