Aceasta este culmea birocraţiei: povestea absurdă a românului care trebuie să convingă Ministerul Agriculturii că prepeliţele sunt păsări

Ioan Buzduga vrea subvenţii de la APIA pentru cele 1.200 de prepeliţe pe care le creşte. I s-a spus că în hotărârea de guvern se dau subvenţii pentru păsări, dar nu şi pentru prepeliţe. I s-a cerut o documentaţie în care să demonstreze că şi această specie e tot zburătoare, are pene, face ouă şi dă din aripi.

Un crescător de prepeliţe din oraşul sucevean Vicovu de Sus are o misiune de-a dreptul hilară: trebuie să-i convingă pe oficialii Ministerului Agriculturii că prepeliţa este pasăre şi, astfel, să poată încasa subvenţiile destinate crescătorilor de păsări.

APIA, adică cei care ar trebui să ajute agricultorii

Ioan Buzduga creşte prepeliţe de acum şase ani şi are astăzi în bătătură 1.200 de păsări, crescătoria sa fiind amenajată conform standardelor europene. Aflând de o hotărâre de guvern prin care sunt acordate ajutoare financiare crescătorilor de păsări, suceveanul s-a gândit că ar putea să-şi dezvolte afacerea şi s-a dus la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, cea care acordă ajutoare financiare, aşa sună titulatura oficială, "pentru cei care au investit în asigurarea bunăstării păsărilor din ferme".

La APIA însă i s-a explicat că nu poate primi subvenţii, nu pentru că nu ar îndeplini condiţiile de eligibilitate, ci pentru că prepeliţa nu se află pe lista vietăţilor considerate păsări. Pe lista cu pricina sunt trecuţi puii de carne, găinile ouătoare, găinile de reproducţie rase grele, curca, gâsca şi raţa.

I s-a cerut să demonstreze că prepeliţa este pasăre

"Încă de la denumirea hotărârii se face referire la subvenţia pentru bunăstarea păsărilor iar eu asta cresc, păsări, care pe deasupra mai fac şi ouă. Am vorbit de mai multe ori şi la sediul APIA central şi la Ministerul Agriculturii. Cei de la Minister au admis neoficial că este o omisiune, o scăpare şi mi s-a spus să înaintez un memoriu detaliat referitor la problema cu care mă confrunt, în care să documentez că prepeliţa este pasăre", a declarat Ioan Buzduga. Suceveanul e optimist şi crede că până la urmă prepeliţa îşi va câştiga locul în cadrul hotărârii de guvern, mai ales că planul său e să ajungă în curând la 2.500-3000 de păsări. Pardon, prepeliţe. "O să iau cărţile de specialitate şi o să explic cât de pasăre este prepeliţa. O să documentez că prepeliţa face ouă şi că acestea se consumă", nu se lasă cu una cu două Ioan Buzduga.

La ce sunt bune ouăle de prepeliţă Crescătorul îşi vinde ouăle de prepeliţe la magazinele din Suceava, dar şi în alte judeţe, şi spune că acestea ajută la vindecarea unei game foarte variate de boli, de la afecţiuni cardiace, boli digestive, stres, oboseală la ridicarea potenţei sexuale. Ioan Buzduga povesteşte că s-a apucat de această afacere, după ce el s-a tratat cu ouă de prepeliţă, suferind de ulcer.