Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face din nou apel la cooperare din partea Chinei în ceea ce privește o nouă anchetă privind originea Covid-19, afirmând că un grup de consultanţi care să se ocupe de patogenii periculoşi ar putea fi „ultima noastră şansă” de a afla adevărul.
OMS cere cooperarea Chinei
La începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în şi în jurul Wuhan şi a afirmat într-un raport comun, publicat în luna martie, că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ancheta a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile de răspândire a epidemiei şi a solicitat audituri de laborator.
OMS spune că ar putea fi „ultima șansă” de a găsi originile COVID
OMS a numit miercuri pe cei 26 de membri propuşi ai Grupului său consultativ ştiinţific cu privire la originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Maria van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru Covid-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista în continuare misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să angajeze cooperarea ţării.
Ea a declarat într-o conferinţă de presă că „mai mult de trei duzini de studii recomandate” sunt necesare pentru a determina modul în care virusul a trecut de la specia animală la oameni.
Testele raportate pentru anticorpii prezenți la oamenii din Wuhan în 2019 vor fi factori „absolut critici” pentru înţelegerea originilor virusului, a spus van Kerkhove.
Mike Ryan, expertul principal al OMS în situaţii de urgenţă, a declarat că noul grup ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”.