La doar 26 de ani, Lavinia Guită, copilotul avionului AN-2 prăbuşit ieri la Tuzla, era o adevărată vedetă în oraşul Mediaş. Meseria ei era respectată de toţi, iar Lavinia era cu atât mai admirată cu cât îşi depăşea adesea condiţia de ”simplu” pilot.
În decembrie 2006, când era încă studentă la Academia forţelor aeriene de la Braşov, a vernisat prima ei expoziţie de pictură. Una de icoane pe sticlă. Vestea dispariţiei Laviniei i-a afectat enorm pe apropiaţi. ”A căzut ca un trăznet. Ştiam despre accident cu toţii, de aseară, dar abia azi dimineaţă am realizat că este fiica profesoarei de franceză Jenica Guiţă, colega noastră”, spune Cătălina Halmaghi, directorul Şcolii generale "Mihai Eminescu" din Mediaş. "Era visul ei, acesta al zborului"
Tatăl Laviniei a murit acum câţiva ani, în urma unei lupte fără izbândă cu un cancer. Mama ei, de asemenea, tocmai fusese operată la Braşov. Alături de sora celei care a fost Lavinia, a plecat acum pentru a-şi aduce înapoi fiica. ”Ştiam că pentru Lavinia era visul vieţii ei, acesta al zborului. Era foarte încântată de ceea ce face, era o tânără curajoasă, îşi dorea foarte mult să zboare. I se luminau ochii când vorbea despre meseria ei. Vroia să se remarce”, mai spune Cătălina Halmaghi.
Lavinia Guită a urmat liceul Stephan Ludwig Roth, alături de fiul directorului adjunct. ”Lavinia a fost într-o generaţie cu propriul meu fiu, erau colegi încă din generală. Am văzut-o întotdeauna ca pe un copil al meu. A fost eleva noastră şi ne-am mândrit tot timpul cu ea, pentru că a avut un vis şi a reuşit să şi-l îndeplinească. Din păcate, aripile pe care şi le-a dorit, au devenit aripi de înger”, declară cu lacrimi în ochi Valentina Oreian, director adjunct liceului Stephan Ludwig Roth din Mediaş.
Cosmin Florescu, scafandru şi paraşutist
Cosmin Florescu (25 de ani), un alt militar decedat în accidentul de la Tuzla, era din Mangalia și a făcut parte din Legiunea Străină. Familia sa ține pe perete diploma de absolvire a cursului de „specializare antitero”, document cu antetul Centrului de Instruire pentru Operațiuni Speciale din Constanța.
Cosmin Florescu e caracterizat de vecinii familiei ca fiind „un băiat de milioane, și scafandru și parașutist, se pricepea la toate, se pregătea să plece în Afganistan cu trupele speciale”.
Mulți dintre militarii decedați erau sportivi de perfomanță, iar unii dintre ei, cum ar fi cazul lui Florin Claudiu Cișmașu (34 ani), din Mangalia port, au urmat stagii de pregătire în SUA.