Accesul americanilor la datele bancare ale europenilor, limitat de Parlament

Parlamentul European a aprobat noua versiune a acordului antiterorism SWIFT privind transferul de date bancare către SUA.

Acordul prevede obligativitatea ca datele transferate să fie legate de posibile acţiuni teroriste. Astfel, a fost eliminată posibilitatea ca datele bancare să fie transferate "la grămadă".

De asemenea, în documentul adoptat de Parlamentul European se prevede că pot fi furnizate către sistemul de urmărire a transferurilor financiare legate de terorism (Terrorism Finance Tracking Program - TFTP) şi verificate doar date bancare privind transferurile suspecte că alimentează conturile teroriştilor.

Îndeplinirea acestei obligativităţi va fi supervizată de un grup de inspectori independenţi, din care vor face parte şi personae desemnate de Comisia Europeană şi Parlamentul European. Aceştia vor putea cere justificarea fiecărei cereri de transfer de date, înainte ca procesul să aibă loc, şi vor putea bloca asemenea transferuri, dacă le consideră ca nefiind legitime.

De aceleaşi "puteri" va beneficia şi Europol, care va putea bloca orice trabsfer de date bancare către SUA. Europel va trebui să verifice dacă fiecare cerere adresată de americani respectă cerinţele acordului, respectiv dacă există riscul ca acele transferuri bancare să fie direcţionate către finanţarea terorismului. De asemenea, Europol trebuie să se asigure că americanii au acces la un volum minim de informaţii, pentru a nu leza interesele cetăţenilor europeni.

Prevederile acordului vor intra în vigoare pe 1 august.

Membrii legislativului european au respins versiunea anterioară a acordului, în urmă cu patru luni. Ieri, documentul a fost aprobat cu 484 de voturi "pentru", 109  voturi "împotrivă" şi 12 abţineri.