Academicienii de lux ai României. Nu fac nimic pentru o rentă viageră de 35.000 de lei pe an

Academicienii de lux ai României. Nu fac nimic pentru o rentă viageră de 35.000 pe an

Academicienii de lux ai României. Nu fac nimic pentru o rentă viageră de 35.000 pe an. Cum ajung oameni politici, clienți politici sau foști șefi ai SRI  să fie oficial asimilați cu membrii Academiei Române?

Cum ajung oameni politici, clienți politici sau foști șefi ai SRI  să fie oficial asimilați cu membrii Academiei Române? Prin apartenența la Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) și prin indemnizația viageră de 35.000 de lei pe an pe care o primesc din bugetul de stat, similară cu cea primită de membrii Academiei Române.

De ce? Pentru că și ei sunt membri ai unei Academii. Creată cu doar opt ani în urmă. Printre „academicienii” de modă nouă s-au  numărat sau se numără George Maior, Gabriel Oprea, Vasile Dîncu, Remus Pricopie, Sorin Câmpeanu și, se aude în spațiul politic,  chiar și Florian Coldea.

George Maior, din șefia SRI, la șefia ASSN, apoi în SUA. Dar se va întoarce

Cine este George Maior?

Fost senator al PSD între 2004-2006.

Din această poziție este numit director  al SRI. Ocupă funcția  între anii 2006-2015. La două zile după plecarea din funcția de director al SRI devine președintele ASSN. Pentru cele opt luni cât a condus-o  a primit o indemnizație viageră de la stat în valoare de 32.604 de lei. În același an,  2015, este trimis de președintele Iohannis, ambasador al României în SUA. Maior și-a prezervat funcția de președinte al ASSN, locul lui fiind ocupat pe perioada mandatului de ambasador de Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Florian Coldea

Florian Coldea

Prim-adjunct al directorului SRI între 2006-2017. A fost suspendat din funcție de actualul director al SRI, Eduard Hellvig, în urma scandalului provocat de omul de afaceri Sebastian Ghiță care a declarat public faptul că a petrecut împreună cu Coldea și soția acestuia, vacanțe de lux în zone exotice plătite de omul de afaceri. Acuzat în societatea civilă, în sistemul de justiție și în mass-media de imixtiune ilegală și repetată  asupra  actului de justiție prin intermediul DNA. Respectiv stabilea cui să i se întocmească dosare penale de către Parchet dar și ce sentințe să hotărască judecători aflați sub controlul lui. A acumulat rapid titluri universitare ajungând să predea la facultăți din Timișoara, Cluj și la SNSPA unde a pătruns cu ajutorul rectorului Remus Pricopie.

Actualul ministru al Educație, protectorul plagiatorilor Ponta și Oprea

Sorin Câmpeanu

În prezent, senator al PNL și ministru al Educației în Guvernul Cîțu. A trecut prin patru partide: Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, ALDE, Pro România și, din decembrie 2019 este liberal. A fost ministru al Educației între 2014-2015 în Guvernul Ponta, exact în perioada acuzațiilor aduse lui Victor Ponta și Gabriel Oprea, de plagiat a lucrărilor lor de doctorat. Câmpeanu îi ajută. În calitate de ministru, dă o ordonanță de urgență (OUG) de amnistiere a plagiatelor.

Președintele ASSN  a repolitizat numirile de directori la școli și licee

Președintele ASSN  a repolitizat numirile de directori la școli și licee

Remus Pricopie.

În prezent, președinte  al ASSN ales de ceilalți ,,academicieni,, în anul 2015. Îi ține locul lui George Maior până se va întoarce din mandatul de ambasador.

Pricopie  este rector la al treilea mandat la SNSPA, instituție unde s-a angajat recent ca profesor, Florian Coldea. A fost ministru al Educației în Guvernul Ponta între 2012-2014. Din anul 2012 devine pentru prima dată și rector al SNSPA, funcție de care nu s-a mai dezlipit. Ca ministru a introdus OUG care oferă facilitatea realizării doctoratului la frecvență redusă precum și posibilitatea de a putea fi ocupată pe viață, funcția de rector.

În mandatul lui, Guvernul Ponta a emis OUG care a repolitizat numirile de directori de școli și licee  prin desființarea legii 1/2011 a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu. In anul 2020, Pricopie a fost propus premier de PSD și Pro România, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.

SNSPA este singura Universitate din țară care a anunțat că a fost invitată să facă parte din rețeaua internațională de universități pentru care George Soros oferă investiții de peste un miliard de dolari.

Vasile Dîncu

Prezidențiabilul PSD pentru alegerile din anul 2024, după cum spun  social-democrații. În prezent, liderul informal al PSD. Conduce partidul alături de Marcel Ciolacu.

A fost senator al PSD în două mandate între 2000-2008, ministru în Guvernul Năstase, vicepremier și ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloș în anii 2015-2017. Profesor universitar la Facultatea de Sociologie a Universității București.

Premierul Boc nu a dat ASSN bani publici. Premierul Ponta, pe invers

Crearea ASSN se datorează fostului ministru în guvernările PSD, Gabriel Oprea, și grupului de parlamentari ai PSD care au semnat alături de el legea de înființare în anul 2012.

Inițial, instituția s-a numit Academia de Științe Militare, instituție publică de interes național aflată sub controlul ministerului Apărării, al ministerului de Interne și al SRI. Prin lege se prevedea finanțarea ASSN din bugetul de stat și din fonduri proprii.

Premierul Boc nu a fost de acord să finanțeze noua Academie din bani publici și impune autofinanțarea. Odată cu venirea la putere a USL (PSD și PNL) în anul 2012, pentru ASSN apare soarele. Premierul Ponta alocă instituției bani de la bugetul de stat prin mai multe Hotărâri de Guvern și OUG.

La începutul anului 2015, deputatul PSD Georgian Pop în calitatea sa de președinte al Comisiilor parlamentare de control al SRI inițiază o nouă lege care prevede clar finanțarea instituției din bani publici prin ministerul Educației  și alocarea membrilor ei a unei indemnizații viagere similară cu cea primită de  membrii Academiei Române, de 35.000 de lei pe an.

Totodată, schimbă numele instituției în Academia de Științe a Securității Naționale. Legea este votată fulger de Parlamentul dominat de PSD. În trei luni.

De ce atâta grabă? Pentru că la șefia ASSN fusese ales George Maior. La doar două zile după ce i-a expirat mandatul de director al SRI. Maior a condus ASSN în perioada ianuarie-august 2015, până când a fost trimis ambasador în SUA. În locul său a fost ales rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Dupa 4 ani de tăcere asumată, ASSN își probează existența printr-o fotografie de grup

ASSN este acuzată încă de la înființare de societatea civilă și de mass-media de o lipsă totală de transparență. Nu știa nimeni cine sunt membri și, mai ales, ce fel de activități prestează pentru banii primiți de la bugetul de stat.

În 2016, după patru ani de la înființare și sub presiunea publică, ASSN difuzează primele informații. Foarte sumare.

Despre câteva evenimente și conferințe pe teme de securitate națională susținute de unii „academicieni”. Și o fotografie de grup a membrilor ASSN al căror număr a fluctuat între 20 și 40 de persoane de-a lungul existenței sale.

Printre membri s-au aflat adjuncți ai directorului SRI, Ilie Botoș, fost Procuror General al României, Gabriel Oprea, avocatul Ion Neagu, fost senator al PSD și patron al Universității ,,Nicolae Titulescu,, Petre Tobă, fost ministru de Interne al PSD, Adrian Curaj, ministru al Educației în Guvernul Cioloș. Criticile la adresa instituției suspect  de discrete au continuat dar ele nu au tulburat tăcererea asumată în continuare.

În anul 2016 George Maior, în calitate de ambasador, a apărat ASSN într-un interviu acordat Emiliei Șercan: ,,O asemenea instituție se formează, evoluează, se rafinează în timp. România are nevoie de o asemenea instituție. De ce trebuie demonizată? O voi apăra cu toată forța mea. Să avem puțină răbdare. Nu am de gând să revin în ASSN în calitate de președinte,,.

Băsescu: valoarea științifică a ASSN este zero. Plagiatori și sinecuriști

Senatorul PMP Traian Băsescu a inițiat în anul 2017  legea de desființare a Academiei, ca instituție bugetară. ,,ASSN a devenit, după legea din anul 2015, propriul ordonator de credit și propriul evaluator al rezultatelor sale. Valoarea științifică este zero prin calitatea academicienilor ei. Nici un element științific nu este legat de științele securității naționale. Stăm cu o academie cu 21 de academicieni cu rente viagere la nivelul Academiei Române. Poluăm  învățământul civil cu profesori de la academii militare care au stralucit prin plagiate. Fac un apel la dumneavoastră să desființăm o sinecură pentru niște clienți”, și-a justificat Traian Băsescu în plenul Senatului, motivele pentru care cerea scoaterea ASSN de la banul public.

,,Atât timp cat Academia a funcționat s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN și ale membrilor fondatori fiind implicate în scandaluri publice legate de plagiat.  Bilantul contabil și bugetul de venituri și cheltuieli, care sunt informații de interes public, nu sunt comunicate de către ASSN,  nu cunoaștem fondurile de care dispune instituția.  Iar în anul 2016, fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro. Nu există până la ora actuală nici un raport cu privire la activitatea de cercetare desfășurată în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională  făcută de academicienii ASSN", a explicat Traian Băsescu.

Guvernul Orban a suspendat finanțarea ASSN din bani publici

Guvernul Orban a suspendat finanțarea ASSN din bani publici

În anul 2018, Senatul a votat legea inițiată de fostul președinte. Însă, în Camera Deputaților a fost blocată de PSD. ASSN a continuat să existe în tăcere și să primească bani de la stat. Până în urmă cu un an de zile. În februarie 2020, Guvernul Orban a suspendat finanțarea din bani publici a fantomaticei Academii a sinecuriștilor  prin legea bugetului de stat. I-a recomandat să se autofinanțeze.

Săptămânile acestea, miniștrii Guvernului Cîțu lucrează la legea bugetului de stat pe 2021. La întrebarea dacă vor mai finanța sau nu ASSN, miniștrii întrebau, la rândul lor, despre ce instituție este vorba. Nu auziseră de ea. Dar se îndoiau că Academia va fi din nou conectată la finanțare publică din moment ce nici anul trecut nu a primit fonduri. Cât despre votarea în Camera Deputaților a legii inițiată de Traian Băsescu, răspunsurile au fost confuze din partea parlamentarilor coaliției de guvernare. Au spus că dacă se pune pe ordinea de zi la Camera Deputaților, vor studia legea și vor aștepta decizia șefilor lor de partid.

O parte din Academicienii de la ASSN:

  • George Maior, ambasador în SUA și fost șef al SRI,
  • Eduard Hellvig, directorul în exercițiu al SRI,
  • Gabriel Oprea, senator și președinte al UNPR,
  • Vasile Dîncu – vicepremier,
  • Adrian Curaj – ministru al Educației,
  • Petre Tobă – ministru de Interne,
  • Remus Pricopie – rectorul SNSPA,
  • Sorin Cîmpeanu – fost ministru al Educației,
  • Dan Mihalache – șeful Cancelariei Prezidențiale, ulterior ambasador în Marea Britanie,
  • Gabriel Liviu Ispas – secretar de stat în Ministerul Educației,
  • Gigel Paraschiv – secretar de stat în Ministerul Educației,
  • Ion Neagu – avocat.