În "Ţara sinucigaşilor", cursurile de la Academia Sicrielor vindecă depresivii | VIDEO

În "Ţara sinucigaşilor", 42 de persoane aleg, în fiecare zi, să-şi ia singure viaţa. Îngrijorător este faptul că numărul acestora este în continuă creştere. Coreea de Sud ocupă primul loc în topul morbid al ţărilor cu cei mai mulţi sinucigaşi.

Urmărind tendinţa depresiei acute în rândul populaţiei, organizatorii de cursuri au exploatat această problemă socială care pune la încercare medicii psihologi şi psihiatri. Iar noutatea pe piaţa de seminarii vine sub forma "Academiei sicrielor".

Persoanele aflate în depresie, ori cele care se simt ameninţate de gândurile negre, participă plătesc o taxă de 25 de dolari şi participă la un training de o zi. Aproape toţi cei care participă experiementează moartea pentru prima oară. Cei care au iniţiat "Academia sicrielor" au precizat că niciuna dintre persoanele care au parcurs acest seminar nu s-a sinucis. Secretul reuşitei este că participanţii sunt puşi în faţa unei situaţii inedite. În niciun alt context nu ar putea participa la propria înmormântare în condiţii mai sigure decât cele oferite la "Academia sicrielor". Emoţiile declanşate, schimbarea perspectivei de viaţă, conştientizarea aspectelor pozitive îi determină să luptă cu gândurile sinuciderii.

Situaţia este atât de îngrijorătoare în Coreea de Sud, încât, până şi companiile au înţeles ce beneficii pot avea dacă se preocupă de starea psihică a angajaţilor şi ştiu deja că un angajat fericit este mult mai productiv decât unul deprimat. Pe lângă pregătirea în vânzări, comunicare, marketing, ori dezvoltarea calităţilor personale, tot mai multe companii îşi trimit angajaţii la seminariile unei "Academii a sicrielor". Coreeni vin la aceste seminarii pentru a muri, în ideea de a învăţa cum să trăiască.

Îşi scriu singuri necrologul

La un astfel de seminar participă, simultan, 30-40 de persoane. Organizatorii aleg locaţii la subsolul clădirilor. Odată cu prima treaptă coborâtă sub nivelul solului începe şi experienţa propriei morţi. Prima oprire este într-o cameră întunecată. La lumina firavă a lumânărilor, fiecare participant este îndemnat îşi scrie singur necrologul: ce a realizat în viaţă, ce ar vrea să se spună despre el, gânduri pentru familie, regrete, dar şi evocarea momentelor fericite.

Acesta este primul pas pe care cursantul îl realizează în procesul de redescoperire. Pentru că acesta este şi obiectivul seminarului: să redescoperi aspectele pozitive din viaţă, să rememorezi momente plăcute alături de prieteni şi de familie.

În linişte, se face trecerea într-o cameră mai mare. Aici, fiecăruia i se oferă un sicriu de lemn în faţa căruia trebuie să se aşeze. Pe rând, îşi citesc necrologul în faţa celor prezenţi, iar apoi urmează partea finală a seminarului.

Toţi cursanţii se întind în sicrie, iar cineva le bate capacul în cuie. Este momentul de meditaţie, de conştientizare a urmărilor pe care moartea lor o va avea asura familiei şi a prietenilor.

Cei care au lansat "Academia sicrielor" spun că seminarul are un succes răsunător. Aceştia susţin că i-au salvat pe toţi cei care au participat la acest curs şi nu a fost înregistrat niciun act de sinucidere în rândul "absolvenţilor".

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bVX3-hHnttU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>