Societatea „Academia Cațavencu” SA a cerut, pe 16 martie anul trecut, intrarea în faliment a companiei, revista umoristică "Academia Caţavencu" urmând să fie scosă la licitaţie. Tribunalul București urmează să decidă abia pe 13 septembrie anul acesta dacă va da curs solicitării.
Reprezentanții instanței au precizat pentru EVZ că, în astfel de cazuri, în care falimentul este cerut chiar de companie nu mai este cazul să intervină și un recurs, fiind necesară doar o decizie pe fond. Ca urmare, verdictul ar putea veni chiar la primul termen al procesului, adică pe 13 septembrie 2011. Între timp însă, mai exact în septembrie anul trecut, magistrații au stabilit pașii pe care trebuie să-i urmeze societatea pentru a fi dizolvată. Potrivit deciziei instanței, SC Cațavencu SA are următoarele obligaţii: "să predea gestiunea averii către lichidatorul desemnat, în termen de zece zile de la notificarea deschiderii procedurii; să depună la dosarul cauzei, în termen de zece zile de la intrarea în faliment, actele şi informaţiile prevăzute de art. 28 alin.1 din Legea 85/2006, cu excepţia celor prevăzute de lit.e) şi i) ale art.28 alin.1".
Totodată, Tribunalul a dispus atunci întocmirea de către administratorul judiciar şi predarea către lichidator, în termen de maximum zece zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii.
Pe de altă parte, termenul de înregistrare a cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitorului născute după data deschiderii procedurii sau al căror cuantum a fost modificat faţă de tabelul definitiv este 7 iunie 2011. Termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar de creanţe este 17 iunie, iar termenul final a tabelului definitiv consolidat este 28 iunie.
Tribunalul a desemnat drept lichidator societatea General Group Expert SRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din lege, cu o remuneraţie de 2.000 lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei.
Tribunalul Bucureşti admisese anul trecut, în şedinţa din 16 martie, cererea de intrare în insolvenţă a societăţii Caţavencu SA, depusă în 11 martie 2010, permiţând, conform sentinţei, păstrarea dreptului de administrare a societăţii sub supravegherea administratorului judiciar.
La acea dată, Mihnea Vasiliu, pe atunci director operaţional Realitatea-Caţavencu, spunea că este vorba despre o "reorganizare judiciară", nu despre faliment, prin intermediul căreia vor fi reeşalonate datoriile Caţavencu SA. Doru Buşcu, directorul editorial al Academiei Caţavencu, a declarat, pentru Reporter Virtual, că instanţa a decis falimentul companiei Caţavencu, iar marca „Academia Caţavencu” urmează să fie scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii care va avea loc curând. „Din câte ştiu eu, un judecător s-a pronunţat, ieri (marţi - n.r.), de Ziua libertăţii de exprimare, pentru falimentul companiei Caţavencu, marca „Academia Caţavencu” urmând să fie scoasă la vânzare printr-o licitaţie care va avea loc curând”, a spus Doru Buşcu. Doru Buşcu: “În faliment, nicio companie nu îşi închide activitatea” După anunţul pronunţării falimentului companiei Catavencu SA, au apărut întrebări despre legalitatea apariţiei, în continuare, pe piaţă, a “Academiei Caţavencu”.
Doru Buşcu, directorul editorial al publicaţiei, a declarat pentru Reporter Virtual, că totul se încadrează în litera legii, falimentul fiind decis de tribunal. “Falimentul este o procedură, decizia a fost a tribunalului, există un administrator, numit de un judecător, nu facem lucrurile cu de la noi putere, noi facem ziarul, asta ne e treaba. Nicio companie nu îşi închide activitatea, există contracte în derulare, falimentul durează, în cazul nostru am înţeles că poate dura până în luna septembrie”, a spus Buşcu. Dintre fondatorii publicaţiei, la Academia Caţavencu au rămas Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor. Anul acesta, la 9 martie, "Academia Caţavencu" a scos pe piaţă numărul 1.000 al publicaţiei.
În 3 martie 2010, Mircea Toma, un alt fondator al Academiei Caţavencu, a declarat că 20-25 dintre persoanele care lucrau la publicaţie au decis să părăsească ziarul şi, împreună, vor realiza "un Caţavencu alternativ", un săptămânal de satiră politică, care va apărea print şi on-line. Acel grup de jurnalişti a lansat ulterior revista Kamikaze, într-un tiraj de 60.000 de exemplare.