Acad. Prof. dr. Laurenţiu Popescu, părintele telocitelor: "Bucureştiul va fi centrul mondial al medicinei"

Medicul vorbeşte despre cel mai mare congres medical organizat în România, ce începe mâine.

Timp de trei zile, Bucureştiul va găzdui un congres la care va fi prezentă toată crema medicinei mondiale. Printre alţii, vor vorbi profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, considerat părintele celulelor stem, şi profesorul Winblad de la Institutul Karolinksa din Stockholm, membru al Comitetului Nobel, specialistul numărul unu în boala Alzheimer. Academicianul Laureţiu M. Popescu, organizatorul congresului, dar şi unul dintre deţinătorii aşa-numitului "premiu Nobel în Cardiologie" pentru descoperirile sale în "repararea stricăciunilor provocate de infarctul de miocard", vorbeşte despre importanţa acestui congres, dar şi despre ce le lipseşte cercetătorilor români pentru a atinge marea performanţă.

EVZ: Explicaţi-le românilor de ce ar trebui să fie mândri că al 10-lea Congres Mondial al Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă (ISAM) se va desfăşura la noi? Laurenţiu Popescu: Este extrem de important pentru noi toţi. Putem spune că Bucureştiul va fi centrul mondial al medicinei. 120 de lideri în diverse specialităţi vin să-şi prezinte ultimele noutăţi, 10 dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă români din domeniul medical vor fi şi ei prezenţi. Cred că asta face să fie cel mai important eveniment medical din ultimele câteva zeci de ani. E un congres mondial cu participare românescă, nu un congres românesc cu participare internaţională.

De ce România? În trecut, congresul a fost găzduit de SUA, China, Rusia... Am primit personal invitaţia de a organiza acest congres din partea filialelor ISAM din SUA şi Canada. O asemenea ocazie vine o dată în viaţă. Cum credeţi că ar putea in­fluenţa acest eveniment evoluţia medicinei moderne? Regula lui Price, un cercetător în vogă prin anii 50’-60’, spune aşa: ca să existe un om de ştiinţă de top, trebuie să existe alţi zece foarte buni, iar pentru aceştia e nevoie de cel puţin alţi o sută de valoare bună. Congresul e un eveniment de calitate, nu de cantitate. Avem programate 25 de simpozioane, cu câte 10-15 minute de vorbire şi după fiecare grup de vorbitori o jumătate de oră pauză în care se discută pe larg, e un cadru cât se poate de informal. Ce reprezintă, de fapt, medicina adaptativă? Formula se referă la mai toată medicina, pentru că tot ce se întâmplă în organismul uman este efortul său de a se adapta unor condiţii, dar vorbim şi de răspunsul organismului la diverse boli. Spre exemplu, cum reuşeşte inima supravieţuitorilor de infarct miocardic să se adapteze vieţii. Ce i-ar putea motiva pe cercetatorii români să contribuie la descoperile revoluţionare? Pe lângă fonduri consistente, au nevoie de condiţii intelectuale favorabile. Moti­vaţia lor este şi o formă de orgoliu. Dacă medicina practică înseamnă repetarea a ceea ce ai învăţat, creaţia ştiinţifică înseamnă a inventa ceva nou. Oricum, pentru a face o descoperire ştiinţifică, e nevoie, printre altele, de mult noroc. Munca lor este o alternanţă continuă între optimism şi pesimism.

Laurenţiu Popescu spune că cercetătorii românii nu reuşesc să facă performanţă din lipsă de fonduri, dar şi pentru că sunt o comunitate divizată de orgolii

Telocitele, o descoperire revoluţionară

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, coordonatorul echipei de medici de la Institutul "Victor Babeş", este cel care a devenit foarte cunoscut după ce a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic. Acestea se găsesc în organe vitale precum plămânii, creierul, inima sau rinichii şi, în prezent, fac obicetul studiilor oamenilor de ştiinţă din toată lumea. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt China, Germania, Belgia, Italia şi SUA. "După informaţiile mele, chinezii investesc într-o singură ramură medicală valoarea produsului intern brut al unor ţări europene", arată profesorul Popescu, care crede că aceştia vor fi şi primii inventatori ai unui leac realizat cu ajutorul telocitelor. De altfel, medicul român a fost inviat să lucreze în China.

CARTE DE VIZITĂ

LAURENŢIU M. POPESCU, Academician Institut "Victor-Babeş" din Bucureşti

  • Data naşterii: 15 aprilie 1944
  • A urmat Facultatea de Medicină Generală Bucureşti
  • Doctor Honoris Causa de 9 ori
  • Ascris până acum peste 200 de cărţi, lucrări etc.