Absolvenţi de Jurnalism, fără diplome de doi ani

Absolvenţi de Jurnalism, fără diplome de doi ani

Mulţi tineri care au terminat, în 2007, Facultatea de Jurnalism din Capitală, nu se pot înscrie la master deoarece nu şi-au primit încă diplomele.

La doi ani de la absolvirea Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), din cadrul Universităţii Bucureşti, şi implicit de la promovarea examenului de licenţă, mai mulţi foşti studenţi nu au încă ocazia să-şi vadă numele pe diplome.

Probleme au în primul rând absolvenţii care vor să se înscrie la master. Înscrierile încep săptămâna viitoare, iar actul trebuie ataşat la dosar. Cei care ratează înscrierea acum mai stau pe tuşă un an. Lor li se alătură absolvenţi care au nevoie de acest document la serviciu şi au bătut drumul degeaba, în ultimii doi ani, până la secretariatul FJSC în căutarea diplomei. Motivul: nu are cine să completeze suplimentul de diplomă, un act-tip tradus în engleză şi folosit la echivalarea studiilor în străinătate, fără de care nu e posibilă eliberarea diplomei.

„De o lună tot alerg după act”

Reprezentanţii universităţii au găsit soluţia: îi sfătuiesc pe foştii studenţi „să revină cu un telefon” până când diplomele şi suplimentele de diplomă vor fi gata. Telefoane s-au dat cu sutele, dar degeaba.

Sunt speranţe că problema eliberării diplomelor şi-ar putea găsi o rezolvare peste vreo trei luni, când se liniştesc apele la secretariat, după toate examenele din a eastă perioadă. Explicaţia din partea FJSC pentru problema diplomelor „neterminate”: „Două dintre secretare au plecat, avem a cum nişte fete fără experienţă”.

„Eu trebuie să-mi dau disertaţia şi am nevoie neapărat de diplomă. De o lună tot alerg după act. Mi s-a spus că sunt două secretare care nu ştiu cum să completeze suplimentele de diplomă, că trebuie să mai aşteptăm. Mi-am luat trei zile liber de la serviciu ca să merg la secretariat, dar fără vreun rezultat”, spune o absolventă din generaţia 2007.

Supliment de nervi

Ca să obţină diploma, tânăra a ajuns şi la decanul Mihai Coman. „Se cretara domnului decan mi-a spus să-mi amân disertaţia. Am vorbit şi cu decanul, care mi-a zis că cel mai bine e să-i fac o reclamaţie fostei secretare, că era datoria ei să termine de completat suplimentele. I-am explicat că n-am timp şi nervi să fac plângeri peste plângeri, eu îmi vreau diploma şi atât. Atunci a început să ţipe la mine”, povesteşte tânăra.

Pentru a se vedea cu „dovada” absolvirii facultăţii în mână, unii studenţi au plătit chiar taxa de eliberare rapidă, în 30 de zile. „Trebuia să o primesc în august, dar am luat-o la sfârşitul lui noiembrie, după ce m-am plimbat pe la secretariat zile în şir”, povesteşte o altă fată, care a absolvit FJSC anul trecut.

„Când am terminat facultatea, în 2007, ni s-a spus că o să dureze 9 luni până va fi gata. După 9 luni, am început să dăm telefoane. Nimic. Iniţial, ni s-a spus că de vină sunt nişte poze, care nu erau potrivite pentru diplome. Am dus alte poze. Apoi ni s-a zis că au plecat două secretare şi nu mai are cine să completeze actele. Într-un final, în martie 2009, am reuşit să-mi scot diploma, după zeci de telefoane. Cred că, din toată promoţia 2007, doar vreo zece persoane şi-au luat diploma”, explică Diana B., o absolventă „norocoasă”. Chiar dacă cele 9 luni au expirat şi pentru absolvenţii din 2008, de la facultate li s-a spus să se descurce cu adeverinţa primită în locul actului oficial. „Mi-au zis să mă interesez în august, când se eliberează şi ei cu examenele”, conchi de Oana C., care a absolvit FJSC anul trecut.

EXPLICAŢII

Vinovate, secretarele care au plecat

Decanul FJSC, Mihai Coman, a explicat cum s-a ajuns în această situaţie. „În noiembrie 2008 au plecat de la noi două secretare. În locul lor au venit două fete luate de pe stradă, fără experienţă. Acum, la începutul lunii iunie, au venit sute de studenţi după diplome, în condiţiile în care în această perioadă se fac şi înscrierile la licenţă. Nu avem ce să le facem!”, a spus Coman. „Cred că mai mult de jumătate dintre studenţi şi-au luat diploma. Oricum, eliberarea actelor e problema universităţii, nu a facultăţii”, a adăugat acesta.

La rândul lor, reprezentanţii Universităţii din Bucureşti speră ca situaţia să se rezolve, dar nu pot da un termen precis. „A fost o mare fluctuaţie de personal, cu schimbări la nivelul secretariatului. Situaţia e aşa de mai multă vreme, de câteva luni”, a declarat Aurel Ghimpu, purtătorul de cuvânt al universităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News