Cu doar 5 lei pot fi cumpărate, la colţ de stradă, scutiri medicale în alb care să le asigure elevilor câte zile libere vor. Pe net sunt şi mai ieftine: 2-3 lei bucata!
Falsificatorii au la vânzare adeverinţe create pe calculator, aproape indentice cu cele originale, de pe care însă, uneori, se ia tuşul. Un astfel de document poartă parafa unui medic de familie, eventual şi una de cabinet.
Diagnosticat cu "răceală"
"Diagnosticul" este trecut de fiecare elev în parte, bronşita, laringita sau otita fiind cele mai frecvente afecţiuni preferate de chiulangii. "Unii au trecut pe scutire diagnosticul «răceală». Te-ar umfla râsul dacă problema nu ar fi atât de gravă", susţine dr. Cristiana Bărăgănescu, un medic de familie a cărui parafă a fost falsificată în urmă cu un an.
Elevii recurg la asemenea gesturi pentru a-şi motiva numărul mare de absenţe deoarece la 15 nemotivate li se scade nota la purtare cu un punct, iar la 41 riscă exmatricularea. "De câte ori am absenţe de motivat, cumpăr o astfel de scutire. Se găsesc peste tot în oraş. Ori de mă duc la medicul de familie şi-i dau cinci lei, ori de cumpăr de la colţ de stradă. Nu-i acelaşi lucru?", se întreabă elevul Ciucă.
Anchetă internă
Conducerea Colegiului Tehnic Energetic a demarat o anchetă internă. "Toţi elevii care au motivate mai mult de 41 de absenţe cu scutiri false vor fi exmatriculaţi, indiferent că sunt cinci sau 100 de elevi. Nici o absenţă nu va mai fi motivată de acum până când medicul a cărui parafă se află pe scutire nu confirmă eliberarea documentului", a declarat Ion Florescu, directorul colegiului unde învaţă 960 de elevi.
Ancheta nu i-a speriat pe chiulangii. "Cele mai multe absenţe sunt motivate cu scutiri false, nu-i o noutate. Profesorii ştiu asta. Ar trebui să exmatriculeze jumătate din şcoală!", susţine Adrian Niculescu Opriţa, elev.
Diriginta Ceauşu: "Recunosc scrisul elevilor pe scutiri"
Cristina Ceauşu, diriginta clasei a XIII-a I de la Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu-Vâlcea, a fost cea care a descoperit că mai mulţi elevi au prezentat scutiri medicale cu parafa aceluiaşi medic, dar cu scris diferit.
"Sunt completate chiar de elevi, le recunosc scrisul. Copiază unul de la altul, de aceea au toţi acealaşi diagnostic. Mai sare în ochi faptul că nici unul nu aduce scutire pentru o zi, ci pentru 3-6 sau chiar 10 zile", susţine diriginta, care a depistat că, din 20 de scutiri, 17 erau false.
Pe medici nu-i apără nimeni
Dr. Cristiana Bărăgănescu a analizat scutirile. "Fiecare medic are un cod de identificare, element care pe unele scutiri nu se regăseşte. Altele conţin inclusiv aceste coduri, aşa de bine sunt făcute. Dar tot falsuri sunt. Din păcate, medicul a cărui parafă a fost falsificată, nu poate face nimic, pe el nu-l apără nimeni", spune Bărăgănescu.
SITUAŢIE
O jumătate de milion de absenţe
Profesorii din judeţul Vâlcea au pus în catalog, numai în primul trimestru al anului şcolar 2010-2011, aproximativ 500.000 de absenţe. Mai mult de trei sferturi dintre acestea au fost motivate medical. Confruntată cu această situaţie, poliţia s-a autosesizat şi caută acum falsificatorii de scutiri medicale.
"Potrivit Codului Penal, cei care vând scutiri medicale comit infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar cei care cumpără sunt încadraţi la uz de fals. În ameble situaţii, pedeapsa este de la două luni la trei ani de închisoare sau amendă penală", susţine subcomisar Emilian Muşulete, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea.