Abramburica, partea a treia

Interimarul Liviu Pop de la Educaţie va preda ştafeta Ecaterinei Andronescu, cea care a pus cruce reformelor din învăţământ. Ea se află la al treilea mandat.

După două numiri cu ghinion şi un interimar neexperimentat, se pare că premierul Victor Ponta va alege răul cel mai mic pentru Educaţie. Ponta a declarat "că are premoniţii" conform cărora Ecaterina Andronescu, rămasă în istorie drept cel mai controversat ministru care a condus sistemul educaţional din România, va prelua încă o dată Ministerul Educaţiei. De altfel, senatorul PSD ar fi fost şi varianta vehiculată iniţial pentru această funcţie. Planul premierului a fost dat peste cap însă de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, care au acuzat-o pe Ecaterina Adronescu de incompatibilitate. Deşi socotelile fostului rector cu ANI sunt departe de a fi încheiate, Andronescu are, acum, mai multe şanse de a face parte din executiv: pe 15 mai, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză într-un prim proces cu ANI. Inspectorii au declarat recurs. "Desemnarea sa n-ar fi o surpriză. Cu atâţia plagiatori, era singura soluţie", e de părere Eugen Palade, coordonator educaţional Cedu.

Până şi apropiaţii fostului ministru admit că Andronescu era în cărţi, pentru funcţia de la Educaţie. "Cunoaşte foarte bine sistemul, prima condiţie pentru a conduce acest minister. Aş fi subiectiv, pentru că sunt cadru didactic la Politehnică, dar pot să spun că e cea mai bună numire", crede Ioan Ciucă, responsabil cu învăţământul universitar. Tocmai faptul că ştie ministerul ca-n palmă ar putea să reprezinte o problemă, adaugă Ştefan Vlaston, expert în educaţie. "Ştie pe ce butoane să apese, iar oamenii sunt aceeaşi. După vacanţa parlamentară care începe la 1 iulie, poate să dea o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba Legea Educaţei", arată Ştefan Vlaston, expert în educaţie. Revine epoca abramburelilor Deciziile luate de Andronescu în timpul celor două mandate la ministerul Educaţiei, unul în timpul guvernării PSD (2000-2003), celălalt în cabinetul Boc (2008-2009), confirmă scenariile cele mai pesimiste. Nenumăratele gafe comise de Ecaterina Andronescu i-au adus porecla "Abramburica", chiar din partea studenţilor săi de la Politehnică. Eliminarea examenului de Capacitate şi introducerea testelor naţionale, bacalaureatul-grilă sau desfiinţarea şcolilor profesionale şi a peste 30 de universităţi sunt doar câteva dintre măsurile controversate luate de ea. Ambele mandate s-au sfârşit brusc: primul printr-o revocare de premier, al doilea printr- o demisie de solidaritate, faţă de un coleg din Guvern. Topul gafelor marca "Abramburica" Printre cele mai haotice măsuri luate de Ecaterina Andronescu se numără:

  • Eliminarea examenului de capacitate de la sfârşitul clasei aVIII-a şi introducerea testelor naţionale ceea ce a făcut ca admiterea la liceu să devină o loterie. În loc să dea un singur examen, copiii au început să fie testaţi la clasă, de-a lungul anului, ceea ce a permis apariţia fraudelor.
  • Bacalaureatul tip grilă introdus de Andronescu a fost un alt experiment făcut pe elevi, încheiat însă după numai un an, din cauza anomaliilor observate la notare.
  • Desfiinţarea şcolilor profesionale, în 2009, a stârnit poate cele mai mari controverse. Decizia a dus la un deficit de meseriaşi pe piaţa muncii şi creşterea abandonului şcolar. Andronescu a fost acuzată că ar fi acţionat în interesul "mafiei din universităţi", care a câştigat astfel mai mulţi studenţi.

Citiţi şi:

  • Liviu Pop pleacă de la Ministerul Educaţiei chiar în timpul Bac-ului